24 Mart 2012 Cumartesi

ADALAR POSTASI-2686: bir varmış... hep varmış... atta, atla gidilen bir yerdeymiş!...


Büyükada'da faytonlar daima!...

* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

28 Nisan 1915 Çarşamba günlü, Burgaz Adası'nda ifraz olunacak arsalar üzerine yapılacak su yolları lağım ve kaldırım masraflarının ne şekilde tesviye olunacağına dair Şura-yı Devlet kararının Şehremaneti'ne bildirildiğine dair...

* * *

ADALAR'da BİR GÜN:


Fotoğraf: Özcan Yüksek, Heybeliada, 23.3.2012.
"Attaya gidelim! Atta nerde?
Atta, atla gidilen bir yerdeydi."


* * *


ADALAR'da HAVA DURUMU:

24 Mart 2012 Cumartesi
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Parçalı bulutlu
6/17ºC
%65-83nem
Poyraz, KD15km/sa
Gündoğuşu 06:02... Günbatışı 18:19...


* * *


Cicely Mary Barker, The Gorse Fairies.


__________________________________________

1- İstanbul Adaları'nda Trafik Canavarının Usulsüz Seyrine Seyirci Kalmayacağız!...  Faytonlarımızı da Vermeyeceğiz!...

2- Önay Yılmaz: "UKOME tarafından alınan faytonların akülü hale getirilme kararı Adalılarda tepki uyandırdı. Simge haline gelen faytonlar için alınan kararın yeni bir rant yaratmak için olduğunu söyleyen Adalılar ‘Faytonumuzu Vermiyoruz’ kampanyası başlattı..."

3- Mehveş Evin: "Adalar'a akülü fayton neden olmaz?..."

4- Avni Kurtuldu: "Faytonların kaldırılmasının arkasında yatan düşünceyle, Adalar ilçemizin yeni imar planlarıyla şehirleştirilmek isteği örtüşüyor olmasın sakın! Adalarımız şehir haline getirilirse elbette faytonlar yetersiz kalır şehir içi ulaşımında. Ataşehir'de fayton mu var ki, Adaşehir'de fayton olsun! Biz Adalılar, adamızın şehir olmasını istemiyoruz. Faytonlar, Adalarımızın sembolüdür kimseye vermiyoruz. Faytoncu kardeşlerimize de rica ediyoruz..."

5- Deniz Toprak: "Adalar’ın makûs talihini kırmak için çalışanlara her gün yenileri ekleniyor…"

6- Şükran Demirtaş: "Atların temizliği, barınaklarındaki bakımlarının yeterli olması, bu görüntüyü bozmadan belli bir standart getirmek kimsenin aklına gelmiyor mu? Ne olur bu güzelim tabloyu bozmayın…"

7- Esra Boğazlıyan: "Evet... Adalar'daki faytonlarla ilgili ciddi sıkıntılar var. Evet... Sahiden de çevre kirliliğine neden oluyorlar, güzelim Adalar özellikle yazın at pisliği kokusundan geçilmiyor. Evet... Atlar sağlıksız koşullarda yaşıyor. Ama bu sorunları çözmenin yolu, Adalar'ın simgesi haline gelmiş faytonları kaldırmak, Ada'nın en önemli özelliğini tarihe gömmek mi, yoksa yeni bir düzenlemeye gidip gerekli önlemleri almak, atların çevreyi kirletmemesini sağlamak, hayvanlar için barınaklar yapmak mı!..."

8- CNN Türk'ün haberine göre çevre kirliliğine yol açtıkları gerekçesiyle faytonların bir kısmının kaldırılıp, elektrikli araçlar kullanılmasına karar verildi. Faytoncular ve ada müdavimleri ise karara tepki gösterdi....

9- UKOME, Adalar’ın simgesi haline gelen atlı faytonların çevre kirliliğine yol açtığını gerekçe göstererek faytonların bir kısmının kaldırılıp, elektrikli araçlar kullanılmasına karar verdi. Faytoncular ve ada müdavimleri ise karara tepki gösterdi.

10- Adalar'da artık atlı faytonlar kullanılmayacak. Her yıl binlerce turistin uğrak mekânı olan ve atlı faytonun hizmet verdiği Büyükada, Heybeliada ve Burgazada'da 40 tane elektrikli fayton boy gösterecek.

11- Haluk Direskeneli: "Ada faytonları kullanımdan kaldırılacakmış, onların yerine elektrikli akü şarjlı arabalar servise konulacakmış. Böyle birşey olmaz, olamaz, neden olamaz?..."

12- Ali Fuat Tolga: "Adalar Yönetim Planı için Sivil Girişim Grubu tarafından organize edildiği belirtilen ve 25.03.2012 Pazar günü Heybeliada Halki Palas Oteli'nde yapılacağı duyurulan Bilgilendirme ve Çalışma Grupları Oluşturma Toplantısı hakkında Adalar kamuoyunu ve STK’ları bilgilendirme gereği görülerek..."

13- Arif Çağlar: "Yeni Bir Girişim Toplantısı..."

14- Deniz Toprak: "Adalar için kurulduğu ve faaliyet gösterdiği belirtilen tüm bu kuruluşlar şimdi harekete geçmeyecekse eğer ne zaman, ne gibi bir mevzuda harekete geçmeyi planlıyorlar sorusuyla muhatap olacaklar ya da “harekete geçmiyoruz çünkü sevindirik olduk” demek zorunda kalacaklardır..."

15- Serap Uzunlar: "Mesela Seferoğlu’nda da yine biz varız…"

16- Deniz Toprak: "Demek ki neymiş?... TC Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı - Soruşturma No: 2012 /11570 gereği yayımdan kaldırılmıştır!..."

17- Begüm Yavuz: "Büyük bir üzüntüyle bildiriyorum... Büyükada'ya gelen canımız Maro Tekvoryan teyzemizi kaybettik..."

18- Adalar Belediyesi: "Yeni yılın ilk günü ve baharın başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart Nevroz Bayramı Burgazadası ve Büyükada'da türküler ve halaylarla kutlandı..."

19- Atina Başpiskoposu İeronimos, Ortodoks Cemaatinin Ruhani Önderi olan Patrik Bartholomeos'un daveti üzerine İstanbul'a gelmişti. 21 Mart 2012 günü Patrikhane'yi ziyaret eden İeronimos, 22.03.2012 Perşembe günü Büyükada'ya geldi...

20- Tevrat Baş: "Böyle oldu!..."

21- Kuşlar Âlemi'nden...

22- Yüzler Defteri'nden...

)O(



_____________________________________________

İstanbul Adaları'nda 
Trafik Canavarının 
Usulsüz Seyrine 
Seyirci Kalmayacağız!...




Faytonlarımızı da Vermeyeceğiz!...

ADALAR POSTASI-2684 (21.3.2012):

_____________________________________________

Milliyet, 24.3.2012
Önay Yılmaz 


Elektrikli fayton Adalıları kızdırdı 


UKOME tarafından alınan faytonların akülü hale getirilme kararı Adalılarda tepki uyandırdı. Simge haline gelen faytonlar için alınan kararın yeni bir rant yaratmak için olduğunu söyleyen Adalılar ‘Faytonumuzu Vermiyoruz’ kampanyası başlattı

Adalar’daki faytonların akülü hale getirilmesi kararı, Adalılar tarafından olumlu karşılanmadı. Adaların simgesi haline gelmiş olan atlı faytonların yerine akülü faytonların getirilmesi kararındaki amaç, “hayvanları ve çevreyi korumak” olarak nitelendiriliyor; ama Adalılar aynı kanıda değil. Adalılara göre amaç, “hayvanları ve çevreyi koruma” kılıfı altında yeni bir rant kapısı açmak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı UKOME’nin (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) Adalar'da 86 faytonun kamulaştırılması ve ilk aşamada 40 adet araçla başlamak üzere elektrikli taşımacılığa geçiş yapılması yönündeki kararı, Adalıların tepkisiyle karşılaştı. 

‘Amaç imara açmak!’ 
“Faytonumuzu Vermiyoruz” kampanyası başlatan Büyükadalılar adına konuşan tarihi Büyükada Merkez Eczanesi’nin sahibi Avni Kurtuldu, “Sorun faytonlarda değil, onları ve faytoncuları kasıtlı olarak ihmal ederek halkta rahatsızlık uyanmasına yol açan yöneticilerde. Amaç adaları, yaya olarak veya faytonlarla çıkılması zor en tepe noktalara kadar imara açmak. Adalarımızı paraya ve ranta kurban vermek istemeyen herkesi imza kampanyamıza katılmaya davet ediyoruz,” dedi. 

‘Başkanın tepkisi göstermelik’ 
Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu’nun, göstermelik olarak faytonların kalkmasına karşı gibi tavır aldığını ileri süren Kurtuldu, “İlk elektrikli faytonu 2009 yılında Adalar'a getiren ve halkın beğenisine sunan kişi Başkan Farsakoğlu’dur. Büyük tepki görünce geri çekti. Başbakan Tayyip Erdoğan 2009 yazında Büyükada Anadolu Kulübü’ne geldiğinde kendisine sunulan, faytonların kalkarak elektrikli araçların gelmesi gereğini savunan raporu hazırlayan ve imzalayanlardan biri de yine Sayın Farsakoğlu’dur,” diye konuştu. Adalıların ortak bloğu niteliğindeki ADALAR POSTASI yayımladığı yazıda, İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı uyarınca “İstanbul ili, Adalar ilçesinde Motorlu Taşıt kullanımına ilişkin; bütün yolların prensipte yaya yolu olarak belirlendiğine, bu nedenle ilçenin kültür kimliği ve diğer özelliklerinin korunmasının bir gereği olarak Adalar genelinde motorlu taşıt trafiği olamayacağına ve Adalar’ın bu önemli özelliğinin kısmi bile olsa bozulamayacağına,” işaret etti.


_____________________________________________

Milliyet, 24.3.2012

Mehveş Evin

Adalar’a akülü fayton neden olmaz? 


Adalar’a elektrikli fayton konulacak haberi çıktığından beri içim içimi yiyor. Baharla birlikte korkunç vapur kalabalığından mustarip olduğumuz yetmiyormuş gibi, bir de elektrikli faytonlarla dolaşan turistler mi çıkacak başımıza diye düşündükçe fenalık geçiriyorum. 

Bir yıla yakın zamandır Adalar’ın birinde yarı zamanlı ikame ediyorum. Bu süre boyunca faytona binmedim. Zaten fayton, Adalıların zorunlu haller dışında pek kullanmadığı ancak yazlıkçıların ve turistlerin başvurduğu bir taşıma aracı. Hem çok pahalı, hem de yürümek çok daha zevkli. 

Fayton tartışması çıktığından beri Adalı arkadaşlarıma soruyorum... Doğrusu hiçbiri faytoncuların atlara yaptığı muameleden memnun değil. Faytoncuların büyük bölümü, yaz aylarında aşırı zorladıkları atları kışın aç biilaç sokaklara salıyor. Serbest gezen hayvanlar, çöplerden beslenmek zorunda kalıyor hatta plastik yedikleri için ölüyor!

Hayvanlara yapılan bu zulüm, istense engellenemez mi? İstense, ağır cezalar kesilerek atlara yapılan kötü muamele kontrol altına alınamaz mı? Anlaşılan, istenmiyor, uğraşılmıyor... 

Vapur seferlerine bakın 
Elektrikle fayton için öne sürülen bir başka gerekçe, çevre kirliliği. Atın dışkısından mı bahsediyorlar, burasını anlayamadım. Bunu bahane edenlere ancak gülünür... Hayvan dışkısına gelene kadar insanın attığı çöplerle uğraşsınlar. Ama yok, kirlilik derken atların yaşadıkları yerin görüntüsüyse, bu da denetimle kontrol altına alınır. 

Pek çok Adalıyı asıl endişelendiren mesele, Büyükşehir’e bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) konuya yaklaşma biçimi... UKOME, öncelikle sayısını azalttığı Bostancı seferini Mavi Marmara’ya devrettiği ada vapurlarıyla uğraşsa ya! Bi gidip saysınlar bakalım, 220 can yeleği bulunan vapurlar, turist sezonunda kaç yolcu taşıyor? Ben söyleyeyim, en az 500!

UKOME, “kimse birden fazla faytona sahip olamayacak” derken kriterini atına, arabasına iyi bakan faytonlardan yana da kullanmıyor. Tek amaç var: “Mevcut fazla”ları kamulaştırmak. Kamulaştırmanın Türkçesi, tez zamanda özelleştirilecek demek! Ondan sonra al başına belayı. 

Sokakta akü sesleri 
UKOME, kendini şu cümleyle ele veriyor: “Evrensel standart”lara uygun olarak 40 tane akülü fayton hizmete sokulacakmış! 

Evrensel standardınızı yesinler. Madem o kadar evrenselliğe meraklısınız, mevcut faytonların kullanımını, temizliğini, atların bakımını düzeltin. Bunun için gerekiyorsa Adalar Belediyesi’ne bütçe ayırın. Bugün Belçika’daki Bruges gibi, Polonya’daki Krakov gibi nice şehir, atlı arabalarıyla gayet evrensel standartlı hizmet veriyor! 

Kaldı ki Adalar’a akülü faytonun girişi, başka akülü taşımacılığın da önünü açacak... O güzelim sokaklar at nalı değil, akü bızırtılarıyla titreyecek. Fayton taşımacılığını günün moda deyimiyle “sürdürülebilir” hale getirmek, Ada'nın özelliğini ve güzelliğini ister istemez bozacak. 

Sait Faik, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Reşat Nuri Güntekin, Ahmet Rasim gibi Adalı edebiyatçıları düşünüyorum da... Acaba akülü faytonların eşliğinde o eserleri üretebilirler miydi? 

Son soru: “Barınak bulunamadığı için ortalıkta kalan atlar”ı, yerini akülü faytonla dolduracağınız 86 faytonu çeken ortalama 172 atı ne yapmayı planlıyorsunuz? Sucuk mu, salam mı? Hah bakın işte gerçekten evrensel bir çözüm bu!


_____________________________________________

From: AVNİ KURTULDU 
Subject: Arabacı değil faytoncu istiyoruz! 
Date: March 22, 2012 1:02:01 PM GMT+02:00 

FAYTONCU MU ARABACI MI? 

Arabacı değil faytoncu istiyoruz! 


Tarih 15 Ağustos 2009, yer Büyükada Anadolu Kulübü. Adalar Vakfı ve Adalar Belediye Başkanımız 88 maddelik Adalar İçin Öncelikli Beklentilerimiz başlıklı bir raporu Sayın Başbakanımız'a sunuyorlar. 

Öneri maddelerinden bazılarına bir göz atalım isterseniz: 

Madde 4: Adalar ilçemizde elektrikli toplu taşıma sistemi yapılandırılmalıdır. 
Madde 31: Ada içi gezintiler daha çok akülü araç veya vagon sistemiyle yapılmalı, fayton sayısı azaltılmalı. 
Madde 74: Faytonların ıslahı ve faytoncuların eğitilmesi ve geliştirilmesi için program yapılması. 

Aradan üç yıl geçmiş olmasına rağmen İBB, Adalar Vakfı ve Adalar Belediye Başkanı'nın faytonlarla ilgili bu ciddi (!) önerisini dikkate alıp el koyuyor. 

İBB'ye bağlı UKOME öneriler doğrultusunda ilk ayakta 86 faytonu kamulaştırma ve yerlerine ada içi ulaşımı sağlama amacıyla 40 adet elektrikli fayton getirme kararı alıyor. 

Elektrikli (akülü) fayton ne midir? 

Foto: Selcuk Aral ©

Hani 2009 yazında Adalar Belediyemizin örnek olarak getirdiği ve herkesi teker teker alıştırma babında bindirip gezdirdiği, eski Amerikan filimlerinde gördüğümüz klasik otomobillere benzeyen komik araçlar var ya işte o! 

İBB'yi kutlamak lâzım, "Her ilçe kendi kaderini kendi tayin eder" ilkesinden yola çıkarak Adalar'ın fayton sorununu Adalar Vakfı ve Adalar Belediye Başkanı'nın önerileri doğrultusunda çözüyor. 

Ancak her nedense İBB, 74 no'lu öneriyi görmezden gelmiş. Neden acaba? 

Faytonların ıslahı ve faytoncuların eğitilmesi ve geliştirilmesi programı hayata geçirilse 4. ve 31. madde kendiliğinden kadük olacak. Çünkü sorun fayton sorunu değil faytoncu sorunu! 

Adalarda yaşayan halkın Adalar'ın sembolü olan faytonlarla sorunu yok. Faytoncuların yolculara davranışıyla sorunu var. İBB ve yerel yönetim bu soruna el atmayarak adeta faytoncunun bindiği dalı kesmesine göz yummuştur. Ki 4. ve 31. maddeyi hayata geçirebilsin. Eğer faytonu süren kişiler arabacı gibi değil de, beyaz eldivenli, traşlı, temiz giyimli, nazik ve saygılı yani özlemini duyduğumuz faytoncu gibi olabilseler hiç kimsenin gücü yetmez faytonlarımızı almaya. 

Faytonların kaldırılmasının arkasında yatan düşünceyle, Adalar ilçemizin yeni imar planlarıyla şehirleştirilmek isteği örtüşüyor olmasın sakın! Adalarımız şehir haline getirilirse elbette faytonlar yetersiz kalır şehir içi ulaşımında. Ataşehir'de fayton mu var ki, Adaşehir'de fayton olsun! 

Biz Adalılar, adamızın şehir olmasını istemiyoruz. Faytonlar, Adalarımızın sembolüdür kimseye vermiyoruz. Faytoncu kardeşlerimize de rica ediyoruz lütfen bindiğiniz dalı kesmeyin ve bir an önce 74. maddeyi hayata geçirin. 

Avni KURTULDU


_____________________________________________

From: DENİZ TOPRAK 
Subject: Adalar’ın makûs talihini kırmak için çalışanlara her gün yenileri ekleniyor… 
Date: March 23, 2012 9:38:42 AM GMT+02:00 

Adalar’ın makûs talihini kırmak için çalışanlara her gün yenileri ekleniyor… 


Tüh! 
Düpedüz işgüzarlık bu… 
Beğendiniz mi yaptığınızı?

haluk şahin, 29.10.2009 11:10
Adalar Belediyesi yeni iktidarına armağan olsun istedik CHP'ye birini Ada'ya verdik. Sn. Başkan, basın ve ana haber bültenlerinde elektrikliye her ne kadar da geçeğiz dediyse daha temiz bir ada daha ucuz emek daha çok para kazansın diye dünyanın ilk ve tek patentli faytonunu 200 tane faytoncuya kıydırarak Ada'da elektrikli fayton olmayacak diyerek daha evvelki Başkan'ın geleneğini kıramamıştır. Biz de Ada'ya satış bundan böyle yapmama kararı aldık. Adalılar makûs talihinizle artık başbaşasınız tepkiniz yönetime olsun 
**saygılar 

Bakın adamlar “Ada'ya satış bundan böyle yapmama kararı” almış ve bizi “Makûs talihinizle artık başbaşa” bırakmış.

Durum oldukça vahim gördüğünüz gibi. Nasıl yapsak da gönüllerini alsak?

Baksanıza satmayacak adamlar bize elektrikli fayton :(

Ama hemen umutsuzluğa kapılmayalım derim ben.

Koskoca Adalar’da bu işi çözecek adam mı yok? Bence çok… Olmadı, Adalar’daki büyüklerimizin sınırsız desteğiyle Büyükşehir halleder bu sorunumuzu.

Gerçi yetkililerimiz bize hissettirmeden bu işe kesin bir çözüm bulmuşlardır bile bence. Yetkililerimiz halletmiştir kesin de bizim haberimiz yoktur. Yetkililerimizin Adalar’ı ve Adalılar’ı mağdur etmeyeceklerinden eminiz. Değil mi?

Emin olun ki, sorumlu bir sürü insan harıl harıl çalışıyordur bu iş için.

PANİK YOK!!!
Elektrikli faytonsuz kaldık diye sakın üzülmesin kimse…


haluk şahin
Ada'ya elektrikli fayton verdik, Başkan önce aldım çok sayıda dedi, akabilinde yeni faytonla 75 gün gezdi eskitti, Ada'nın dışına attı faytonu, bu yerel yetkili düşünün bir dönem önce kaymakamdı, Türkiye'nin insanı bu olmamalı diye düşünmekteyim.

Baksanıza, “Ada'ya elektrikli fayton verdik," miş… Önce “aldım çok sayıda”ymış, sonra “75 gün gezdi eskitti”ymiş…
???
Belki alınır yine. Belki de başka bir yerden alınacaktır.
Kim, nereden alır, kimbilir?
Gerçi stokta o kadar fayton kimde vardır ki? Önceden haberi olsa hazırlardı adamlar belki de.
Yetkililer bu meseleyi de düşünmüş müdür acaba zamanında?
Hizmeti geciktirmemek için önceden tedbir alınmış mıdır yetkililerce?
Biz bilemeyiz elbette. Ne, nasıl yapılır, kimden, nereden alınır, halka nasıl satılır… Yetkililer kafa kafaya verirler, bilgi vs. ne varsa ortada paylaşırlar. Sonra ver elini hizmet yarışı. Kutsal iş vesselam… 



_____________________________________________

MilliyetBlog, 23.3.2012
Şükran Demirtaş 


Adalar’dan faytonlar kaldırılıyor mu? 

Adalar’daki faytonların kaldırılacağını okudum gazetede, bilmem ne kadar doğru. Çok şaşırdım ve çok da kızdım. Beceriksizce alınan, önünü ardını düşünmeden uygulanan kararlara bir yenisi daha bu haber. Yerine elektrikli araçlar konacakmış dediklerine göre.

Modernleşme düşüncesiyle eski ne varsa ıslah etmeden, iyileştirmeden direkt kaldırma yöntemi ne kadar doğru? Kültür nedir bilmeyen kafaların, tarihe boş veren zihinlerin üretebileceği düşüncelere bir yenisi daha.

Halbuki Adalar’da motorlu araçlar yoktur. Tek ulaşım faytonlar ve bisikletlerdir. Ve de en doğrusu faytonlar Adalar’ın süsüdür. O güzelim bahçelerindeki çiçeklerin bin bir rengiyle süslenmiş, kapılarına begonvillerin tırmandığı beyaz ahşap köşklerin sıralandığı daracık sokaklarında gezinirken, arkanızdan gelen atların tıkı tık ayak sesleriyle kenara çekilirsiniz. Yanınızdan geçerken şöyle bir bakarsınız faytonun içine. İçlerindeki insanların mutlu yüzlerini okursunuz. Ve içine atlayıp şöyle bir ada turu yapmak için can atasınız gelir o ayak seslerinin melodisi eşliğinde.

Bakın Adalar resimlerine, sokaklarında illa ki bir fayton görülür. Çünkü burasıyla özdeşleşmiştir bunlar, bu Adalar'ın simgesi olmuştur. Ve bisikletli genç yaşlı insanlar. Ne kadar güzeldir bu tablo.

Bundan sonra o güzelim daracık sokaklarda önce elektrikli araçlar, sonra da motorlu araçlar dolaşacak demek ki. Eski binaların tek tek kaldırılıp yerine kâr getiren modern çirkin yapılar yapıldığını çok yazmıştım. Bu güzelliklerin iyileştirilmeden yok edilmesine isyan ediyorum doğrusu.

Faytonları kaldırma nedeni ise atların çevre kirliliğine neden olması imiş. Gülerim buna. Piknik yapmaya gelen insanların bıraktığı onca çöp, kıyıya yanaşan teknelerin bıraktığı mazot artıkları, tesislerin çevreyi düşünmeden sadece kâr amaçlı çalışmaları, çıkan yangınların verdiği zarar göz ardı mı edilecek yani şimdi. Sadece atların pislikleri mi görülecek. Artlarında torba bağlı oysa. Toplayıp gübre olarak kullanın.

Ya da böyle bir şey varsa yani gerçekten çevre kirliliğine neden oluyorlarsa ıslah etmek gerekmez mi öncelikle. Atların temizliği, barınaklarındaki bakımlarının yeterli olması, bu görüntüyü bozmadan belli bir standart getirmek kimsenin aklına gelmiyor mu?

Ne olur bu güzelim tabloyu bozmayın…

Şükran Demirtaş

_____________________________________________


HaberTürk, 23.3.2012
Esra Boğazlıyan


Adalar'da UKOME kararlarıyla fayton krizi patlak verdi!



UKOME kararına göre faytonların bir kısmı kaldırılıp yerine elektrikli araçlar hizmet verecek. Bunun yerine faytonlar yeniden düzenlense

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi, yani UKOME, yaz yaklaşırken Adalar'la ilgili ilginç çarpıcı bir rapor hazırladı. Birkaç gündür medyadan takip etmişsinizdir mutlaka... Raporda, Adalar'ın simgesi olan faytonların turistik ve nostaljik araç olması gerekirken toplu ulaşım aracı olarak kullanıldığı, atların sağlık, bakım ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanmadığı, hatta atların yüzde 30'unun barınaklardan yoksun olduğu belirtildi. Aynı zamanda faytonların çevre kirliliğine neden olduğu da vurgulandı.

İŞSİZ KALACAĞIZ!
İşte bu rapor üzerine de atlı faytonların kaldırılması, bunun yerine elektrikli araçların faaliyete başlaması, Büyükada'da bulunan 86 faytonun da kamulaştırılmasına karar verildi. Tabii bununla birlikte de tartışma başladı. Faytoncular karara tepkili. 'Ekmeğimizle oynanıyor' diye isyan ediyorlar. Ajans Habertürk muhabiri Ayhan Yıldız'ın, konuştuğu Faytoncular Derneği Başkanı Hüseyin Çülban şöyle diyor: "Bizim bilgimiz dışında alman bir karar. Bizim önümüze sürülen gerekçeler, faytonların kaldırılmasına yönelik bir neden oluşturmuyor. Çevre kirliliğinden bahsediyorlar ama daha önce atların arkasında torba yoktu şimdi torba var. Burada 10-11 ton gübre toplanıyor bu sayede. Bu gübre imkânlar olsa enerjiye dönüştürülebilir. Şimdi elektrikli araç getiriyorlar. Bu, zamanla benzinli, mazotlu araçların da gelmesi demek. Hangi mantıki durumla bu kararı alıyorlar." Peki ya Adalar Belediyesi ne diyor? Onlar da karara tepkililer ve konuyla ilgili İBB Meclisi'ne soru önergesi bile verdiler.

Belediye yetkilileri, bakın itirazlarını nasıl dile getiriyor: "Söz konusu karar incelendiğinde, İBB tarafından bugüne kadar hiç yapılmayan fayton ulaşımına yönelik denetimlerle birçok sorun çözülebilecekken UKOME kararında Büyükada'daki fayton sayısının 86 adet azaltılarak 140'a indirilmesi ve yerine elektrikli araçla taşımacılık yapılması öngörülmektedir. Bu karar uygun değildir. Zira Adalar'da tamamı yaya yolu ve genişliği 4-5 metre olan yollarda yayalar, bisikletliler ve çalışan faytonların yanı sıra bir de elektrikli taşıtlar devreye girerse yollarda ulaşım sıkıntıya girecek..." özetle Adalar Belediyesi yetkilileri, İBB'nin bu kararı tekrar gözden geçirmesini ve Adalarla özdeşleşmiş faytonların kaldırılmamasını istiyor.

TARİH OLACAKLAR... 
Evet... Adalar'daki faytonlarla ilgili ciddi sıkıntılar var. Evet... Sahiden de çevre kirliliğine neden oluyorlar, güzelim Adalar özellikle yazın at pisliği kokusundan geçilmiyor. Evet... Atlar sağlıksız koşullarda yaşıyor. Ama bu sorunları çözmenin yolu, Adalar'ın simgesi haline gelmiş faytonları kaldırmak, Ada'nın en önemli özelliğini tarihe gömmek mi, yoksa yeni bir düzenlemeye gidip gerekli önlemleri almak, atların çevreyi kirletmemesini sağlamak, hayvanlar için barınaklar yapmak mı!


_____________________________________________

Posta, 23.3.2012
(CNN Türk Haber: Ezgican Kurtaran Kamera: Selim Türk)



Adalar'da faytonlar kalkıyor 

İstanbul'da Adalar'ın simgesi haline gelen faytonların kaldırılmasına karar verildi

İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi faytonlarla ilgili bir rapor hazırladı. CNN Türk'ün haberine göre çevre kirliliğine yol açtıkları gerekçesiyle faytonların bir kısmının kaldırılıp, elektrikli araçlar kullanılmasına karar verildi. Faytoncular ve ada müdavimleri ise karara tepki gösterdi.



CNNTÜRK, 24.3.2012 13:23:15
Ezgi Cankurtaran

http://www.cnnturk.com/2012/yasam/diger/03/24/adalarda.faytona.veda/654490.0/index.html

Adalar'da faytona veda! 


Adaların simgesi faytonlar kalkıyor. İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi faytonlarla ilgili bir rapor hazırladı. Çevre kirliliğine yol açtıkları gerekçesiyle faytonların yerine elektrikli araç kullanılmasına karar verildi. Faytoncular ve ada müdavimleri ise karara tepkili.


İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi, Adalar'daki fayton taşımacılığına ilişkin bir rapor hazırladı. Rapora göre, Büyükada'da bulunan 226 faytondan 86 tanesi kamulaştırılacak. Faytonların yerini ilk aşamada 40 tane elektrikli araç alacak. Barınak sorunu karara en büyük gerekçe olarak gösteriliyor. Faytoncular karara tepkili, esnaf da faytonların kalkmasının kendilerini etkileyeceğini düşünüyor. Büyükada'nın ziyaretçileriyse, adanın faytonlarla güzel olduğunu söylüyor.


_____________________________________________

Taraf, 24.3.2012

http://taraf.com.tr/haber/adalar-da-faytoncular-isyanda.htm

Adalar'da faytoncular isyanda


İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Adalar’ın simgesi haline gelen atlı faytonların çevre kirliliğine yol açtığını gerekçe göstererek faytonların bir kısmının kaldırılıp, elektrikli araçlar kullanılmasına karar verdi. Faytoncular ve ada müdavimleri ise karara tepki gösterdi.

UKOME, Adalar’daki fayton taşımacılığına ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda Adalar’daki faytonların turistik ve nostaljik araç olması gerekirken toplu ulaşım aracı olarak kullanıldığı belirtildi. [...]


_______________________________

Haber7, 24.3.2012


Adaların simgesi faytonlar kaldırılıyor! 


İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi hazırladığı raporda, Adalar'ın simgesi haline dönüşmüş olan faytonların kaldırılmasına karar verirken, ulaşım için de yeni bir araç önerdi.

İstanbul'un gözde yerlerinden Adalar'da artık atlı faytonlar kullanılmayacak. Her yıl binlerce turistin uğrak mekânı olan ve atlı faytonun hizmet verdiği Büyükada, Heybeliada ve Burgazada'da 40 tane elektrikli fayton boy gösterecek.

İstanbul'da toplu ulaşımı yönetmek ve yönlendirmek amacıyla toplanan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), Adalar'daki fayton taşımacılığının düzenlenmesiyle ilgili yeni kararlar aldı.

Toplu Taşıma Hizmetleri Müdürlüğü'nün Adalar'daki atlı faytonlarla ilgili sorunları ele aldığı raporda turistik amaçlı ve nostaljik bir faaliyet olması gerekirken fayton taşımacılığının Adalar'da alternatifsiz toplu ulaşım aracı olarak kullanıldığı belirtildi. Yüksek fayton ücretleri nedeniyle ada halkının ulaşım talepleri yeteri kadar karşılanamadığı ve fayton başına 4-5 at kullanılması nedeniyle atların sağlık, bakım ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanmadığı kaydedildi. Bunun üzerine UKOME, fazla faytona sahip olanların ellerindeki faytonların kamulaştırılmasında karar kıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Adem Baştürk başkanlığında geçtiğimiz aylarda yapılan Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün Adalar'da faaliyet gösteren fayton taşımacılığına dair hazırladığı rapor masaya yatırıldı. Raporda Adalar'a toplu ulaşımın 277 adet faytonla sağlandığı ve faytonların yüzde 30'unun (86 adet) barınaktan yoksun olduğu belirtildi. 140 faytonun İspark'a bağlı barınağı kullandığı ifade edildi. 86 fayton için yeni barınak yapılması durumunda yaklaşık 11-12 bin metrekarelik inşaat alanı ilave kapalı alana gereksinim duyuluyor. Adalar'da fayton taşımacılığının temel sorunlarının sıralandığı rapora göre, Büyükada'da fayton sayısının fazla olması nedeniyle At Meydanı'nda düzensiz depolama yapılıyor. Bunun yanı sıra faytonların kullandığı yol güzergâhları boyunca yüzde 15'ten yüksek eğimler bulunmakta. Bu da atları zorlamakta.

Müdürlüğün raporunu görüşen UKOME, fayton taşımacılığıyla ilgili kamulaştırma kararı aldı. Büyükada'da kayıtlı 226 adet faytondan 86'sının firma ya da şahsın birden fazla faytonu bulunduğu ve bu kişilerin sadece 1 fayton bulundurması durumunda 51 adet faytonun açığa çıkacağı sonucuna vardı. Kamulaştırmaya da öncelikle açığa çıkan bu 51 faytondan başlanılması gerektiği belirtilip, 86 adet faytonun geriye kalan 35 adedinin ise gönüllülük veya noter huzurunda yapılacak kura ile belirlenmesine karar verildi. Uzun vadeli atlı fayton taşımacılığını sürdürülebilir hale getirmek için de elektrikli fayton taşımacılığına yönelik düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirten UKOME, ilk aşamada 40 akülü faytonun hizmete sokulması kararında anlaştı.


_______________________________

From: HALUK DİRESKENELİ 
Subject: Narrator: Adalar ve Elektrikli arabalar 
Date: March 22, 2012 6:25:58 PM GMT+02:00 

Adalar ve Elektrikli arabalar 


Değerli Okurlar, 
Dün akşam twitter mesajları arasında kaynaği net belli olmayan (İBB?) bir haber dikkatimi çekti, “ADA faytonları kullanımdan kaldırılacakmış, onların yerine elektrikli akü şarjlı arabalar servise konulacakmış.” Böyle birşey olmaz, olamaz, neden olamaz? Elektrik sistemi çöker onarılamaz. Bir taş at, 40 akıllı çıkaramasın.

Anlatalım. Elektrikli arabalar sarj için darbeli yük çekerler, ulusal şebeke darbeli yükü kaldırır, ama ADALAR'ın sınırlı kapasitede iletim-dağıtım şebekesi darbeli yükü kaldırmaz. Yeni pahalı HVDC denizaltı kablosu çekilmesi gerekir. Bu yüksek darbeli yükü kim taşıyacak? Hangi termik santrali bu işe kullanacagiz? Küçük bir yerleşim yeri bu darbeli yükü çekebilir mi? Gereksiz bu tasarı için kim yeni yatırım yapacak? En çok onlar sebepleneceğine göre elektrikli araba satıcıları mı?

ADALAR, dünyada içten patlamalı-benzinli-dizelli arabaların giremediği veya kısıtlı sayıda halka hizmet için —polis, ambulans, itfaiye, çöp, orman— sınırlı sayıda aracın girebildiği kurtarılmış sayılı yerlerden biridir. Elektrikli golf arabalarını da başta ADALAR'a sokmamamız gerekirdi, yürüyemeyen engelli yaşlılar için sınırlı sayıda girdiler bir kere, bundan sonra çoğalmamaları için uğraş vermeliyiz, sayıları makul az bir rakamı geçmemeli, artmamalı.

Her türlü iyi niyetli karar, teşvik her zaman, her yerde itinayla suistimal edilir. Yaz boyunca elektrikli arabaların gece şarj yaptığı bölgelerde devamlı elektrik kesintisi oldu çünkü darbeli yükü eskiyen trafolar, yenilenmeyen şebeke kaldıramadı.

Denizaltı kablosu Kartal-Adalar arasında ilk 1932 yılında döşendi daha sonra nisbeten güçlendirildi ancak mevcut sistem darbeli yük kaldıramaz. Nitekim elektrikli arabalar gece şebekeye bağlanınca kaldıramadı. YAZ Geceleri Kadıyoran’da elektriksiz kaldık, buzdolaplarında yemeklerimiz bozuldu, klima kullananlar çalıştıramadı. Her yaşta 'yürümek' sağlıktır, ADALAR'da herkes yürür, eşyası olan, acelesi olan faytona biner, Yürüyemeyen zaten Prinkipo'ya gelmemeli, ana kıtadan ayrılmamalı, sağlık hizmeti gerekse karşıya acil geçmek sorundur, Kadıyoran tepesinden günde birkaç kere çarşıya inip tekrar eve çıkmazsam kendimi iyi hissetmem.

Bu haber bir gerçek değil sadece bir yanlış temenni olarak kalmalı. Sadece işlerini kaybedecek faytoncu esnafı değil hepimiz tüm Prinkipo halkı bu yanlış kararın karşısında olmalıyız. At pisliği biz yerli halkı rahatsız etmez, yağmur gelir alır götürür, çiçeklerimize gübre olur. Bizi rahatsız eden, çevreyi kirleten sorumsuzca ortalığa tabiata atılan plastik pe, cam şiseler, metal kola kutularıdır.

Prinkipo'da hayat yavaş geçer, acelemiz yoktur, çarşı esnafı bir telefonla herşeyi evimizin kapısına kadar getirir. Hasta taşıma ambulansımız, yaşlımızı, hastamızı bir telefonla taşır. Bizimle beraber yaşamayanlar bizim hayat düzenimiz hakkında sonucu belirsiz tehlikeli geri dönülmez kararlar almamalı. Elektrikli arabalar Prinkipo’ya gelmez, gelemez, gelmemeli.

Selam ve saygılar,

Prinkipolu Sisyphus 


_______________________________

From: ADALAR KENT KONSEYİ 
Subject: (Konu Belirtilmemiş) 
Date: March 22, 2012 8:20:28 PM GMT+02:00  


ADALAR KAMUOYU'NA 

VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI'NA 

DUYURUDUR! 

ADALAR YÖNETİM PLANI İÇİN SİVİL GİRİŞİM GRUBU tarafından organize edildiği belirtilen ve 25.03.2012 Pazar günü Heybeliada Halki Palas Oteli'nde yapılacağı duyurulan Bilgilendirme ve Çalışma Grupları Oluşturma Toplantısı hakkında Adalar kamuoyunu ve STK’ları bilgilendirme gereği görülerek; bu yazı, Adalar Kent Konseyi Başkanı Ali Fuat Tolga tarafından hazırlanmış ve bilginize gönderilmiştir. 

ADALAR YÖNETİM PLANI İÇİN SİVİL GİRİŞİM GRUBU adıyla organize olan bir grubun, "ADALAR'IN YÖNETİM PLANI HAZIRLIĞI" için yapılacağı duyurulan toplantıyla ilgili olarak 13-15 Mart tarihleri arasında elektronik posta aracılığıyla sadece Adalar Vakfı üyelerine ve Vakf'a yakın olduğu kendilerince düşünülen isimlere çağrıda bulunulmak suretiyle faaliyette bulunduğu Adalar Kent Konseyi Yürütme Kurulumuz'ca tespit edilmiştir. Bu durum ayrıca hem Adalar Vakfı'nda yer alan hem de Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi olan Heybeliada Gönüllüleri Derneği mensubu bir arkadaşımın kişisel düşüncesiyle beni arayarak Heybeliada'da yapılacak olan bu toplantıyı önemsedikleri ve bu toplantının Adalar Kent Konseyi aracılığıyla Konsey'in katılımcı STK’larına duyurulması isteğini —sözlü ve yazılı olarak— iletmesiyle de durum tarafımızdan resmen öğrenilmiş bulunulmaktadır. 

Bu türde toplantılar ancak kentin sorunlarının ve vizyonunun belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği, ortak aklın ve uzlaşmanın esas alındığı, yerinde ve yerel yönetimler ilkesi çerçevesinde yasa doğrultusunda ve yönetmelikle belirlenen esaslarla kurulmuş olan ADALAR KENT KONSEYİ çatısı altında icra olunması gereken toplantılardır. Böyle olmasına rağmen söz konusu toplantı, Kent Konseyi dışarıda tutularak yapılmaya gayret edilmiş ve Konsey'e herhangi bir bildiri ve çağrı gönderilmemiştir. Bu süreçte Adalar Kent Konseyi başkanı olarak konu hakkındaki itiraz ve eleştirilerimi Adalar Vakfı üyesi ve Heybeliada Gönüllüler Derneği Başkanı Sayın Ömer Faruk BERKSAN'a açık ve net olarak bildirmem üzerine, toplantıya davet yazısı bir sivil kuruluş aracılığıyla ADALAR KENT KONSEYİMİZ'e iletilmişse de; böylesine haddi aşan bir konuda, taraflı ve yasal olmayan bir şekilde organize olan toplantıya hiçbir şekilde katkı sunmayacağımız kendilerine e-postayla bildirilmiştir. 

TOPLANTI ASIL HANGİ KURULUŞ TARAFINDAN DÜZENLENMEKTE VE DESTEKLENMEKTEDİR: Adalar Vakfı Başkanı Halim BULUTOĞLU, kendi adıyla ve elektronik yolla yaptığı duyuruda “Adadaki sivil bir girişim grubu tarafından organize edilen bu toplantının amacının Adaların Yönetim Planı Hazırlığı'na katkıda bulunmak olduğunu izah ile bu duyurunun yaygınlaştırılmasını talep etmekte ve Vakıf üyelerinin de bu toplantıda hazır olmalarını ve çalışma gruplarında görev almalarının çok önemli bulduğunu," bildirmektedir. 

Bu Sivil Girişim Gurubu nedir, kimdir? Kimlerden teşekkül eder, gayesi nedir? Niye Adalar'ın Yönetim Planı'yla ilgilenirler? Adalar'da mevcut bir yönetim ve bu yönetimin planı yok mudur? Yönetim Planı'nı yapmak niçin ve neden akıllarına gelmiştir? Bu Sivil Girişim Grubu'nun, hukuki dayanağı var mı’dır???????? …………….. 

Bu soruların cevabını biz bilemiyoruz, bildiğimiz Çalışma Grubu Kurma yetkisinin yasayla KENT KONSEYLERİ'ne verilmiş bir görev olduğu ve elektronik mesaj trafiğinden anladığımızla bu toplantının ADALAR VAKFI ile —Vakıf'ın bir kuruluşu olan ADA EVİ— ve bizzat ADALAR VAKFI Başkanı Halim BULUTOĞLU tarafından organize edildiğidir. "BİR SİVİL GİRİŞİM GRUBU" tanımlaması tamamen gizli bir niyetin kılıfıdır. 

Adalar Vakfı'nın, “Adaların Doğal ve Kültürel Değerlerini Koruma ve Turizmi Geliştirme” amacıyla kurulduğunu kuruluş senedinden bilmekteyiz. Ayrıca bu doğrultuda önce Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’ndan İKİ MİLYON LİRA, daha sonra Avrupa Birliği Fonları'ndan “AB-TÜRKİYE Kültürler arası diyalogu ve Müzeler Hibe Programı” çerçevesinde “Türkiye’de Şehir Müzesi Kavramı Tanıtımı” başlığı altında 2011 KASIM AYI HİBE SÖZLEŞMESİ'yle tekrar #105.804,21# Avro para aldıklarını ve bununla ADALAR MÜZESİ ile ADA EVİ'ni kurduklarını kendi ifadelerinden bilmekteyiz. Bunlar kuruluş gayesi yönünde olan ve takdir edilebilecek çalışmalar. Peki ya bu Vakıf'ın ilgi alanı dışında olması gereken Adalar'ın yönetilmesi konusundaki âlâka ve arzusu nereden gelmektedir? Niye sık sık bu eylemlerin içinde yer alırlar ve çalışmalar yaparlar? Bu soruyu cevaplamak için bu konuda bugüne kadar olan gayret ve çalışmalarını ve söylemlerini bilmek ve hatırlamak lâzım; 

1) Vakıf Başkanı Halim Bulutoğlu, zaman zaman yaptığı sohbet konuşmalarında —ki bunları dinleyenlerden biri de benim— "Yerleşik Adalılar'ın cahil ve tamamen menfaatlerine dayalı yaşadıkları bu nedenle Adalar'ın gelişimi için görüş ve önerilerinin, doğru ve kabul edilir durumda olamayacağı, bu sebeple; vizyon sahibi, iyi eğitimli ve varlıklı kişilerin bu Vakıf çatısı altında toplanarak Adalar için daha iyi şeyler ortaya koyabileceğini," söylediğini bilmek. 

2) 5366 Sayılı YENİLEME YASASI HAKKINDAKİ KANUNU ADALAR'da UYGULAMAK üzere ADALAR VAKFI olarak büyük bir hevesle gündeme getirmeleri, toplantılar düzenlemeleri, bu konu üzerinde ısrarlı çalışmaları ve ne tesadüftür ki yine Halki Palas Oteli'nde 5366 sayılı kanunun uygulanmasının Adalarımıza ne kadar yararlı olacağı hakkında bilgilendirme ve ikna toplantıları düzenlemeleri. O toplantılarda, Büyük Şehir Belediyesi'nde ilgi kanun çerçevesinde baş danışman olarak hizmet veren ve Süleymaniye’de, Eminönü’nde uygulamaları başarıyla yönettiği söylenen Hamit Ç. isimli şahsın Adalar Belediyesi'ne baş danışman olarak alınması ve bu kanunun, Belediye Meclisi'nden mutlaka geçirilmesi için Belediye Başkanı'na ısrarda bulunmaları. 

3) Adalar Vakfı'nın, kuruluş gayesi dışında bulunan böyle bir konuda bu kadar yüksek arzu, heyecan ve baskıyla hareket etmelerinin o tarihte Adalılar tarafından maksatlı görüldüğü ve bu kanuna karşı çıktıkları. Hamit Ç. isimli şahsa genel koordinatörlük ve baş danışmanlık yetkisi verilmesi konusunun Vakıf'ça ısrarla Belediye Meclisi'nin gündemine getirilmek istendiği. Bu durum üzerine Meclis üyeleri olarak şahsım ve Bülent Mısırlıoğlu'nun dirayeti ve sorumluluk bilincimizle bu konunun gündeme dahi alınmadan bertaraf edilmesinin sağlandığı ve bilahare, Vakıf tarafından danışman olarak önerilen şahsın yüz kızartıcı suçtan ve sahtekârlık suçlarından yargı kararıyla hüküm giymiş olduğunun anlaşılması ve hemen akabinde de bu şahısla ilgili genel basında ön sayfada yarım sayfa haber çıkmasıyla Vakıf'ın desteklemekte olduğu 5366 sayılı yasanın uygulanması teklifinin o dönemin Meclis üyelerince oy birliğiyle red edildiğini; konuyu yakından yaşamam ve bilmem açısından burada söylemeliyim. 

4) Adalar'ın Doğal ve Kültürel Değerlerini Korumak amacıyla kurulan bir Vakıf'ın, Kentsel ve Doğal  SİT Alanı ilan edilmiş olan Adalar'ın geleceğini planlamak üzere hazırlanan 1/5000 ölçekli planlarla ilgili olarak hiçbir çalışma ve öngörü içinde bulunmaması ama bunun yanında ADALAR'ın YÖNETİM PLANLAMASI'na İLGİ DUYMASI gerçekten çok enteresandır. 
(Bu arada ve bu vesileyle; Adalar Kent Konseyi olarak 1/5000’lik planlara, plan geneli üzerinde tespit olunan hukuk ihlalleri ve uygulamaları doğrultusunda süresi içinde itiraz edildiğini ve İBB Meclisi gündemine alınmakta savsama görülmesi ve cevapsız bırakılması üzerine, 19.03.2012 tarihinde yürütmenin durdurulması istemli dava açılmış olduğunu da belirtmek isterim) 

5) Adalar Kent Konseyi Seçimleri'nde, Konsey yönetimini ele geçirmek için başta Halim Bulutoğlu’nun çabaları, 

6) Diğer yönden ADALAR VAKFI'nın iştigal konusu içinde bulunmaması ve bu hususta hiçbir yetkisinin de olmamasına rağmen Adalar Belediyesi'ne “Stratejik Plan Hazırlaması"nda yönlendirme yaptığının ve bu planın uygulanamaması üzerine yeniden bir stratejik plan hazırlama işine girdiğinin bilinmesi. 

Adalar Vakfı'nın, yukarıda verilen örnekler gibi kendi Vakıf konularıyla direkt bir bağı olmayan olayların içinde sıklıkla yer alması, yerel yönetim erklerine her daim sahip olma arzusu bizi bu kanaate zorlayan somut olay ve davranışlarıdır. Hatta, Adalar Belediyesi'nin —yer yokluğunu öne sürerek Adalar Kent Konseyi'ne Belediye Hizmet Binası'nda yer vermezken— Adalar Vakfı'na binada yer vermesi, düşüncelerimizi kuvvetlendirmekte ve bu bağın ilişkisi bakımından da düşündürücü gelmektedir. 

* * *

DEĞERLİ ADALILAR,
Bir sivil girişim tarafından düzenlendiği ima ve ifade edilen ancak gerek yukarıdaki açıklamalardan, gerekse çok küçük bir kara parçası üzerinde yaşamamız nedeniyle herkesin birbirini yakından tanıması ve her olanı iyi bilmesi açısından gerçekte bu toplantının tamamen Adalar Vakfı'nın öngörüsünde ve güdümünde düzenlendiği apaçık ortadadır. 

Bu toplantı girişimi, YÜKLENİCİSİ, KONUSU ve GÜNDEMİ itibariyle yanlıştır ve yasal da değildir. Her kurum ve kuruluş kendi iştigal ve faaliyetlerini ilgilendiren konularda istediği gündemle, istediği toplantıyı kendi üyeleri arasında yapabilir. ANCAK; kendi konularının dışına çıkan, kuruluşu itibariyle hiç âlâkası olmayan konularda ve üstelik ADALARIN YÖNETİMİ gibi hususlarda bir SİVİL GİRİŞİM GURUBU yaratarak toplantı düzenleyemez ve ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURAMAZ. Bu yetki ve sivil inisiyatifi organize etme durumu kanunlarla Kent Konseyleri'ne verilmiştir. 

Aksi durumda, hiçbir kimse yasalar doğrultusunda dernek, vakıf, parti kurmaz, Sivil Girişim kurarak istediği her konuda çalışır, faaliyet gösterir. 

DÜŞÜNÜLMESİ GEREKEN ŞUDUR: ADALAR'ın YÖNETİM PLANI'nın sözde bir sivil girişim grubu tarafından düzenleme isteği sizce ne manaya gelmektedir? Acaba bu planlama isteği içinde Adalar'ın gelecek dönemdeki yerel yönetim şablonu da var mı dır? Bunu cidden merak ediyorum. 

DEĞERLİ ADALILAR VE DEĞERLİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI, 
Bilinmesi gerekir ki; Kent Konseyleri, “Kent yaşamında vizyonun ve hemşerilik bilincinin gelişmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışmak,” üzere Belediye Kanunu'nun 76. maddesi dayanağıyla 26313 sayılı R.G. ve değişik 27250 sayılı R.G. ile çıkartılan yönetmelikle kurulmuş resmi hüviyetli bir kurumdur. Bu bakımdan, Adalar İlçemizde, KENT bazında yerel düzeydeki konuları ilgilendiren hususlarda gündem oluşturarak toplanacak yetkili tek kurum ADALAR KENT KONSEYİ’dir. 

Ayrıca, Resmi Kent Konseyi Yönetmeliği'nin, Kent Konseyi'nin Görevleri başlıklı 6. maddesinde Özetle; 
a) Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılması, hemşerilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesi, çok aktörlü ve çok ortaklı yönetişim anlayışının benimsenmesini sağlamak. 
b) Sürdürebilir gelişmenin sağlanması ve bu konuda ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik planların hazırlanması ve uygulanmasının sağlanması, 
c) Kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasına katkıda bulunmak, 
d) Yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcılığı, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek. 
e) Kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek, 
f) Kent kaynaklarının etkili verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak, 
g) Kent yönetiminde saydamlık, hesap verebilirlik, katılım, öngörülebilirlik ilkelerine katkıda bulunmak, h) Kent Konseyi'nde oluşturulan görüşlerin değerlendirilmek üzere ilgili Belediye'ye gönderilmesini sağlamak [...] 
hususları açıklıkla belirtilmiştir. 

Bu bakımdan; sözde Sivil Girişim Grubu'nca ilan olunan toplantının, ana başlığını ve gündemini oluşturan konular, KENT KONSEYİ'nin GÖREVLERİ İÇERSİNDE bulunup bu konularda toplantı talep edilmesi sadece Kent Konseyi katılımcı kurum ve kuruluşlarınca istenir ve Yürütme Kurulu'nca hazırlanan Gündem'e alınarak görüşülür. Bunun dışında hiçbir STK, Dernek veya Vakıf'la bu örnekteki gibi Sivil Girişim Grubu adıyla oluşan bir oluşum Kent Konseyi Görevleri arasında bulunan konularda toplantı düzenleyemez, düzenlenene de katılamaz. 

Ayrıca; Kent Konseyi Başkanı olarak her vesileyle; Sivil Toplum Kuruluşları'nın yerinden yönetim anlayışı çerçevesinde görüşülmesini istedikleri herhangi bir konuyu, Yürütme Kurulu'na bildirmeleri halinde Gündem'e alınacağını ve bunu öneren STK’nın başkanı veya katılımcı temsilcisini, Divan Heyeti'ne alarak toplantıyı bu anlayış içinde yürüteceğini ifade etmiş biri olarak, bu yapılanları kasıtlı ve alternatif arayışlı bulduğum düşüncesini sizlerle paylaşmak isterim. Özetle, yapılmak istenen iyi niyetten uzak bir eylemdir ve Adalar Kent Konseyi'ni yok sayarak veya devre dışı bırakarak kendilerine yönelik “yasa dışı” alternatif konsey yaratmaktan ve Adalıları bölmekten ibarettir. 

İlgililere duyurulur. 

Adalar Kent Konseyi Yürütme Kurulu adına 
Ali Fuat TOLGA 
Adalar Kent Konseyi Başkanı 


_______________________________

ADALAR POSTASI-2682/9 (17.3.2012):

From: ARİF ÇAĞLAR
Subject: Yeni Bir Girişim Toplantısı
Date: March 17, 2012 10:29:39 AM GMT+02:00

Yeni Bir Girişim Toplantısı...



Adalar Yönetim Planı için Sivil Girişim'e dair ADALAR POSTASI'nda yayımlanan yazılar

Adalar Yönetim Planı için Sivil Girişim: "Nasıl bir ada istiyoruz?..."
Korhan Gümüş: "Alan Yönetim Planı nedir, ne işe yarar?...
Sevgi Mutlu: "Alan Yönetim Planları'nda Sivil Girişimlerin Rolü..."
Zeynep Alpar: "Adalar Yönetim Planı için Sivil Girişim... 25 Mart toplantısı...

ve nihayet Adalar Vakfı'nın Adaevi listesi üzerinden dağıtılan davetle 25 Mart'ta yapılacak Adalar Yönetim Planı İçin Sivil Girişim toplantısı özel bir haberleşme olmaktan çıkıp herkese açık bir toplantı halini aldı. Bu durumda 20 gün kadar önce bu toplantıya katılmamla ilgili olarak Sevgi Mutlu'nun bana gönderdiği davet mektubu ve buna verdiğim yanıtı aşağıya ekliyorum, herkes okuyabilir.

Bu yazışmadan sonra yapılacak toplantıyla ilgili ADALAR POSTASI-2675/8 (4.3.2012)'de Korhan Gümüş'ün "Alan Yönetim Planı nedir, ne işe yarar?" başlıklı mektubu yayımlandı. Ana fikir şu: yönetim hep yönetti, yönetileni hep dışladı, şimdi katılım zamanı; merkeziyetçilik yok, halkın katılımıyla "yönetim biriminde sürdürülebilir bir gelişme stratejisi" olarak Alan Yönetim Planı olsun. Bu yeni stratejinin takdiminde arsıulusal oynanan yeni bir oyalama oyununun jargonu da eksik değil: kamu yönetimleri artık "misyon odaklı, çok işlevli ve çok aktörlü kurumsal mekanizmalar geliştirerek yerel karar mekanizmalarını güçlendirdiler ve katılımcı hale getirdiler," getirmişler, getirecekler, getirmeliler.

Epeydir yeni bir meslek türedi: sosyal işlerde müteşebbis ruhuyla çalışan bu meslek erbabına "sosyal girişimci" deniliyor, mesleğin adı da pek anlamlı: sosyal müteşebbis. Kamu zenginliğinin yağmasından pay alamayan halkın sübabı olmak misyonuyla hareket eden, bu işi iyi başarabilmek için küçük başarılar da tattırılan —başka türlüsü zaten düşünülemez, oltanın iğnesine yem koymak gerekir— toplantı, kongre, çalıştay, mahalle inisiyatifi, yerel halkın katıldığı toplantılar, derken belediyelerin toplantılarına katılmalar, derken belediyelerin "biz sivil halkla çalışıyoruz" beyanatları, bu süpleks ve cevvaliyeti gösteremeyen yöneticilerin politikacı sınıfından —dikkat! bu sınıf, sınıf mücadeleleri tarihinde yeni bir sınıftır!— elenmesi v.s., v.s. uzayıp giden bir liste.

Yurttaş olmanın siyasi olmak, siyasete karışmak olduğunu kavrayanları eğer mümkünse bir süre oyalamak için açılmış bir sürü kum havuzu oluştu. Politikacı sınıfı, işi başka yerde görüyor ve götürüyor. Halka sunulan slogan şu: yönetime sen de katıl, kendi yönetimini eline al. Lafı uzatmaya gerek yok, aşağıdaki mektupta STK'lar için yazdığım burada da geçerli.

Umarım Adalar Yönetim Planı İçin Sivil Girişim'i bunların hepsinden farklı olur. Sözünü ettiğim şekilde İstanbul'da, Türkiye'de ve uluslararası düzeyde oynanan "sivil toplum" aldatmacasını Adalar ilçesinde çözmek hiç zor değil:

Yapılacak toplantıda STK'lar konusunda Belediye'den Sumru Süslü konuşacak. Ada sahillerine yapılan kaçak motor iskelelerini Adalar'dan iki dernek ilgili Koruma Kurulu'na bildirince Kurul dava açmak kararı aldı, bu kararda Belediye temsilcisi olarak toplantıya katılan Ayşen Eskici Özten'in imzası yoktur, kaçak iskelelere dava açılmasına karşı çıkmıştır. (Lütfen bu konuda ADALAR POSTASI-2435/1 (21.5.2011)ADALAR POSTASI-2675/5 (14.4.2011)'de de yayımlanan minvalde haber ve yazılara bakınız.) Adalar Vakfı'ndan Aykut Mutlu kaçak Terrace-Lido inşaatı projesi hakkında bilgi verebilir. (Lütfen bu konuda ADALAR POSTASI-2635/10(11.1.2012)ADALAR POSTASI-2658/1(9.2.2012)ADALAR POSTASI-2659/1(10.2.2012)ADALAR POSTASI-2666/1 (20.2.2012)'de de yayımlanan minvalde haber ve yazılara bakınız.) Belediye başkanı Farsakoğlu kaçak iskeleler (İDO iskeleleri de dahil), kaçak Terrace-Lido inşaatı, Seferoğlu tahribatı, Adalar'da motorlu araç kullanımının nasıl arttığı, STK'ların ve derneklerin katılımıyla çalışan Kent Konseyi'nin neden davet edilmediği, Belediye'ye karşılıksız yardım etmek isteyen ve buna girişen birçok kişiyle nasıl çalışılmadığı —bir örnek olarak lütfen ADALAR POSTASI-2680/7(12.3.2012)'de yayımlanan "at fışkısı" muhaberatını okuyunuz— gibi ve daha bir sürü netameli konuda bilgi verebilir. (Lütfen tüm bu konularda ADALAR POSTASI'nda yayımlanan ilgili haber ve yazılara bakınız.)

Adalar Vakfı'ndan bir yetkili yukarıda sayılan tahribat ve tecavüze karşı ne yapıldığını anlatabilir. (Tuhaf bir şekilde Adalar Vakfı, AKP'nin Belediye yönetiminde bulunduğu dönemde Kent Konseyi'ne çok önem veriyordu, CHP döneminde Kent Konseyi seçimlerinde yaşanan tuhaflıktan sonra Kent Konseyi lafı ortadan kalktı. Şimdi de bu Girişim'de, Kent Konseyi hiç yok. Bunu da anlamış değilim. Kent Konseyi STK'larla çalışan ve yasal dayanağı olan bir kuruluş değil midir? Yoksa eskimiş bir kum havuzu mudur?)

Hepsini yazmak sıkıcı olacak, ADALAR POSTASI'nda hem sorunlar hem yönetim hem halkın her türlü girişimi ve eleştirisi zaten yayımlandı ve yayımlanmakta. Ayrıca Adalılar'ın en yaygın ve sıkı haberleşme ağı olan ADALAR POSTASI'nın da ilçede yurttaşlık bilinci oluşturmak, her türlü değere sahip çıkmak konusundaki özverili çalışmasına dikkatinizi çekmek isterim. Böyle bir haberleşme ağı olmadan hiçbir ilçenin halkı bilinçlenemez, kendini ve nerede olduğunu fark edemez, örgütlenemez, kendini yönetemez, yöneticisini denetleyemez. Bu açıdan zaten var olan ve iyi çalışan bir haberleşme ağına kim bilir hangi nedenleyse alternatif bir haberleşme ağı kurma girişimini de hiç anlamadım.

Ayrıca şunu da belirtmekte yarar var: Adalar Vakfı herhangi bir dernek değil, belediyelerle sıkı işbirliği içinde çalışan bir kuruluş. Bu sadece şimdiki CHP belediyesiyle değil bundan önceki AKP belediyesiyle de böyleydi. Kurucu üyelerinin şimdiki belediye yönetiminde bulunması nedeniyle ilişkileri daha da sıkı, neredeyse Adalar Vakfı Belediyesi denilecek bir bağ içinde.

Tabii bu arada bundan birkaç yıl önce Adalar'da 5366 sayılı yasayı Belediye Meclisi'nden geçirip Adalar'ı kentsel dönüşüm yağmasına uğratmak için yapılan hazırlık toplantısı aklıma gelmiyor değil. O zaman da Halki Palas'ta belediye yönetiminden kişiler, Adalar Vakfı ve herkese açık bir toplantı yapılmış, ardından Belediye Meclisi'nden kentsel dönüşüm kararı çıkarılmaya çalışılmıştı. O zamanki toplantıya aralarında sahte peygamber sakalı pazarlamak suçundan aranan ama asıl meşgalesi Yunanistan'a göçmüş ya da göç etmek zorunda kalmış İstanbulluların emlâklerini ele geçirip değerlendirmek olan tehlikeli bir dolandırıcının da bulunduğu İBB temsilcileri de katılmıştı. Aklıma geldikçe hâlâ bir kabus olarak hatırlıyorum bu hikâyeyi. Neyse ki 5366 kararı Belediye Meclisi'nden kıl payı geçememişti de Adalar kıl payı kurtulmuştu. Elbette şimdi yapılacak toplantının o günlerdeki tezgahla ilgisi yok. Yok ama şu anda resmi itiraz süresi bitmiş 1/5000'lik planlar var kapıda. Kaçak Terrace-Lido inşaatı, kaçak motor iskeleleri, Seferoğlu tahribatı ve Belediyemizin bu konulardaki hareketli hareketsizliği ortada olunca ve bir de Adalar Vakfı'nın bu felaketlere sessiz kalmış olduğunu düşündükçe insan yine bir melun dönüşümün eşiğinde miyiz korkusuna kapılmadan edemiyor. Kötü örnekler yaşamış olmanın getirdiği yersiz bir tedirginlik elbette. Evet, işte o zamanlar da böyle bir sivil sosyal girişim havası yaratılmıştı düşüncesi bile yersiz, akla gelmemeli, gelmesin.

Öte yandan gün geçmiyor ki şöyle sahnelere tanık olunmasın: Vapur, Adalar'a yaklaşınca yık-yap-sat görünüşlü iki adam oturdukları yerden hafif bir heyecanla kalkıp vapurun kenarına geçiyorlar, gözleri Adalar'ın yeşilinde pervasız patavatsız konuşuyorlar: "Çok boş yer var, di mi abi?"*

Bir başka sahne de şöyle: 1/5000'lik planlara itiraz dilekçesi vermeye bir gün kala —pek manidar bir tarih— halkın belediyesi halka açık plan tartışması ve itirazları toplama toplantısı yapıyor. Adalar'ın "konut+ticaret" ve benzeri aldatmacayla turizme açılarak harap olacağını fark edenler söz alıp askıya çıkarılmış plana itiraz ediyorlar. Elleri havada aklı cebinde esnaftan biri itirazlara itiraz ederek bağırıyor "Adalar nasıl canlanacak?"

Böyle şeyler neredeyse insanı paranoyak yapar. Adalar'ın elden gideceği karabasanı Adalılar'da sık görülen neredeyse sayrı sayılacak tuhaf bir ruh halidir. Haksız da değiller korkularında çünkü gözlerinin önünde İstanbul talana, yağmaya kurban gitti, şimdi Adalar'da oturanların bir kısmı da bu kepazelikten ve çirkinlikten Adalar'a kaçmış olanlar. Üstelik Adalar koruma altına alındığı günden beri göz göre göre elden gitmekte. Bu durumlar için Karl Kraus'un tespiti önemlidir: paranoyak olmanız izlenmediğiniz anlamına gelmez. Demek ki dikkatli olmak gerekiyor, olmuş bitmişi bilmek, olup biteni iyi izlemek gerekiyor.

Arif Çağlar


ADALAR POSTASI'ndan da bu minval akıllara ziyan bir anektod ilave... 
Nicedir yazacağım da unutuyorum durma bir zira... 
Tam yerine rastgeldi manzara koyalım o halde!...
Geçenlerde yine son anda evden hızla hareketle vapura koşuyorum Hristos eteklerinden biçare...
Aaa! Aaa! O da ne 2005'ten beri Türkoğlu Sokağı'nda hepi topu 3 değilse 5. kez asla 7 değil tesadüf ettiğim iki çöpçü, ellerinde —gözüm olan o güzelim— çalı süpürgelerini omuzlayıp sohbeti koyultmuşlar, yanlarından geçerken kulak misafiri oluyorum haliyle... "Aha da bu adamlarda hiç akıl yok, getirecen bir greyder düzleyecen şu yamacı [dediği çamlıklara] bir güzel, ne de güzel bir site kondurulur, değil mi?" Eyvah! Eyvah! Terrace-Lido, Seferoğlu misali Ada sahillerine nicedir musallat olan zihniyet çamlıklara değin tırmanmış meğer!
)O(   


From: ARİF ÇAĞLAR 
Subject: Re: Adalar Yönetim Planı için Sivil Girişim Grubu Destek Talebi
Date: March 2, 2012 8:21:08 PM GMT+02:00
To: SEVGİ MUTLU

[Adalar Yönetim Planı için Sivil Girişim Grubu Destek Talebi'ne cevaben]

Sayın Sevgi Mutlu,
Davetiniz için çok teşekkür ederim. 25 Mart tarihinde İstanbul'da olup olamayacağımı henüz bilmediğim için toplantınıza katılmak konusunda şu anda kesin bir şey söyleyemeyeceğim, bunun Mart ayı ortası belli olacağını umuyorum, İstanbul'da olursam katılırım.

Benden "İmar ve Kıyılar" konusunda rapor istemişsiniz. Bu konuyu bilen birisi olmadığım için rapor sunmam olanaksız. Bana gönderdiğiniz rapor formuna baktım, orada yazan bilgileri en doğru şekilde Adalar Belediyesi'nden edinmek mümkün ve zaten Belediye bu konudaki bilgileri sıksık açıklıyor. Eğer kastettiğiniz şey Adalar'ın kıyıları ve imarı konusundaki yasasızlıklarsa Belediye yine bunları en iyi bilen yer, örneğin Adalar'da kaç gecekondu, kaç ruhsatsız yapı olduğunu, kıyılara yapılan tecavüz ve kaçak yapıları ve kaçak iskeleleri Belediye en iyi şekilde biliyor. Her yurttaş gibi sizin de bu bilgileri edinme hakkınız vardır, özellikle birlik oluşturmuş bir grubun bu konudaki bilgi isteğini kamu kuruluşu kolayca geri çevirmez yine de bilgi alamıyorsanız bir dernek ya da siyasi parti aracılığıyla bilgi edinme hakkının kullanılmasına karşı koyamaz, karşı koyar ve bilgiyi vermezse bilgi edinme yasasının yerine getirilmesiyle ilgili Ankara'daki kuruluş üzerinden baskı kurularak bilgi alınır. Elbette zaman alıcı bu iş 4-5 aya kadar uzayabilir. Sonunda aldığınız bilgi doğru mudur, o da her zaman belli değildir, verilen bilgi, eksik, yanlış ya da kasıtlı bir aldatmaca da olabilir. Ama yanlışın üzerine giderek mücadeleye devam edilebilir. Bunlar bizim Adalılar olarak başımıza gelen şeyler olduğu için yazıyorum eğer böyle bir mücadeleyi daha önce yaptıysanız işleyişi zaten biliyorsunuzdur. Bizim derneğimiz İAKTVK bilgi edinmek, savcılığa suç duyurusu, mahkemelere dava başvurusu v.b. gibi kamu yönetimiyle ilişkilerde kişisel başvurularla yeterli sonuç alınamadığı için kurulmuş bir dernektir ve bu açıdan kamu yönetimleri ve kuruluşlarıyla olan ilişkilerde dernek üzerinden hareket etmek yararlı da olmuştur. Daha iyisi dernek değil siyasi partilerin bilgi edinme, raporlama, tartışma, değerlendirme ve gerekli baskıyı kurarak denetleme işine girmeleridir. Görebildiğim kadarıyla Adalar'da tatmin edici böyle bir siyasi parti çalışması yoktur, belki ilerde olur.

Sadece "İmar ve Kıyılar" konusu değil 25 Mart 2012 için hazırladığınız programda bulunan diğer tüm konular için de bu yazdıklarım geçerli. Ama ilçenin yönetimiyle ilgili sunum ve tartışmaya yer ayırmamışsınız oysa işin can alıcı konusu, işin temel konusu bu. Saydığınız tüm bilgi ve ilgi alanlarında (ve hatta daha fazlasında) yönetimin işleyişi konusu işin temelini oluşturuyor. Nitekim siz de gönderdiğiniz mektupta "Adalar Yönetim Planı" başlığını kullanıyorsunuz. Bildiğiniz gibi belediye, kamu kurulu, kamu kurulları v.s. kısacası tüm kurum ve kurullarıyla topyekün devlet zaten halkın kendi kendisini yönetmek için örgütlenmiş halinden başka birşey değildir, olmamalıdır da; siyasi yönlendiriliş ve denetimde de en etkin örgüt siyasi partilerdir - elbette her türlü dernek, baskı grupları, medya, basın da dahil olmak üzere ve bunların özlemlerini parti programına yansıtarak. Halkın kendi kendisini yönetmesi herşeyden önce devletiyle tüm kamu kuruluşularını ve özellikle yöneticilerini denetleyebiliyor olmasıdır malum, yönetilmesi gereken alanları yönetmek ya da denetlemek değil, çünkü bu iş için zaten kamu yönetimini ve meclisini seçmiş durumda. Bu asla her türlü yaşam alanında ilgi, tartışma, yeniden planlama v.b. işleri sadece yönetime ve melislere bırakmak değil ama zaten iktidarda olan seçilmiş yönetime, o yönetimi dışarda bırakarak (özellikle denetlemeden ve uyarma işini yapmadan) paralel planlar yapmak, üstelik eldeki çok az olanakla (çünkü asıl güç her zaman halkın örgütlenmiş şekli olan kamu kuruluşlarında bulunuyor) etkisiz bir uğraş oluyor. Buradaki sihirli kelime "sivil"dir. Bir yanda vergi gelirlerinin gücüyle hepimize ait herşeyi (kısaca kamuyu ve kamu zenginliğini) yöneten ve yönlendiren bir iktidar var, diğer yanda yapılan her türlü yanlışa karşı hukuk mücadelesine girmeden, yani kendi yönetimini denetleme gücünü göstermeden, ve hukuki yaptırım olmadan, yasaları çiğnemek dahil kendisini her türlü keyfiliğe kadir gören kamu yönetimi ve uygulayıcıları var. Yöneticiler yani kamu kuruluşlarını, devlet erkini, iktidarı ele geçirenler bildiğini okuyacak, itirazı olanlar STK içinde oyalanacak, bağırıp çağırıp rahatlayacak, hatta bunlardan bazıları da konuyu ve mücadeleyi başka alanlara çekerek yöneticilerin denetlenemeyişine yardımcı olacak. Bu noktada "sivil" ve "resmi" ayrımı nedir hiçbir zaman anlamadım. Tarihten gelen bir aldatmaca ve zorbalığın içselleştirilmiş şekli olarak kendi yönetimine yabancılaşmış halk "sivil" oluyor, iktidarı ele geçirince istediğini yapan, politikayı çıkar ve rant meselesine indirgemiş bir politikacı sınıfı elinde o "sivil" denilen halkın verdiği olanak ve güçle yasaları hiçe sayarak istediğini yapıyor, gerektiğinde her türlü hukuk cambazlığıyla her türlü işe bir kılıf uydurarak "resmi" cenah oluyor.

Planladığınız toplantıyla ilgili düşüncemi açıklamak için sizin de büyük ihtimalle hakkıyla bildiğiniz bu çok temel konuya ve "sivil" ve "resmi" ayrımına değinmek gereksinimi duydum. Kurucu üyesi ve başkanı olduğum İAKTVKD yukarda açıkladığım anlamda çok küçük bir denetim örgütüdür, Adalar İlçesi'nin yaşam alanlarını denetleme örgütü değil, Adalar İlçesi'ni yönetme örgütü hiç değil, ancak fark edebildiği kadırıyla kamu yönetiminde yasalara göre olmaması gereken uygulamalarda Adalar İlçesi yönetimini uyarma ve gerektiğinde ve gücü yettiği kadarıyla yasalara uygun olmayan yönetim hallerini hukuk ve mahkeme yoluyla uyarma örgütüdür. Sizin yönetim planına aldığınız tüm konularda Adalar İlçesi'ni yönetmek de, denetlemek de bizim belediyemizin ve bu alanlardan sorumlu kamu kuruluşlarımızın görevidir, bu görevi de onlara biz veriyoruz. Özellikle Adalar'ın yaşam alanlarının ne olması gerektiği konusu en nihayetinde zaten siyasi parti programlarına yansıyor, öyle de olması gerekir. Dikkat edilecek olursa Adalar'a verilen en büyük zarar herhangi bir planlmayla değil yasaların çiğnenmesiyle verilmektedir, yani bizim görev verdiğimiz yönetici ve sorumluların göz yummaları, yasasızlığı göz ardı etmeleri, görevlerini ihmal etmeleri yoluyla. Yoksa büyük bir tesadüf ve şans eseri, çotk az sayıda Adalının unutulmayacak girişimiyle Adalar 1984 yılından beri ve hâlâ geçerli olan şekliyle 2863 sayılı yasanın tanımıyla SİT alanıdır ve koruma altındadır. Bu yasa çıktığından bugüne kadar Adalar'a en büyük zararı yönetimlerin, yöneticilerin ihmali vermiştir.

İşte tam da bu nedenlerle İAKTVKD ilkesine uygun şekilde kaçak Lido inşaatı, kaçak motor iskeleleri ya da motorlu araçların kullanılması konusunda yapımcıları, mütahitleri ya da mal sahipleri ve işletme ve kooperatifleri değil yasalara aykırılağa yol açan kamu yöneticilerini ve kamu kurumlarını uyarmak yoluna gitmiştir. Bu konudaki haberleri, mücedeleyi ve tartışmaları belgeleriyle birlikte ADALAR POSTASI'ndan izleyebilirsiniz. Kısacası Adalar'da en büyük sorun kamu yöneticileri ve yönetim yanlışlıklarıdır, kamu yönetimine konu olacak alanlar ve konular değil. Bunun sonucu olarak Adalar'la ilgili tüm problemler kamu hukuku, çoğunlukla da idare hukuku konusu olmaktadır. Adalar'da verdiği uğraşla da tanınan Derviş Parlak'ın "Şehrin Hukuku" kitabında yazdıkları çok öz bir şekilde bu gerçeği en genel anlamıyla gözler önüne serer.

Benim özel bir kişi olarak ya da İAKTVKD olarak size bu yazdıklarım dışında aktarabileceğim bir tecrübe de olmadı. Yapılan çalışmaların yani somut uyarı şeklindeki tüm dilekçe, suç duyurusu, dava, duruşma ve bunların ne şekilde ceryan ettiğinin hikayeleri belgeleri ve tartışmalarıyla birlikte zaten internet üzerinden (ADALAR POSTASI ya da derneğin internet sayfası www.adalarkoruma.org adresinden) edinilebilir bilgiler.

Nerede kaldı ki bildiğiniz gibi Adalar bu konularda yapılan çalışmalar açısından bakir bir alan da değildir. Muhalefetleriyle birlikte siyasi partiler ve onların yanında ve uzağında bir çok kuruluş ve özel kişi var, hatta şimdiki belediye yönetimiyle yakın ilişki içinde olan Adalar Vakfı var; "Adalar'ın Dünü, Bugünü, Yarını" toplantısı yapan Mimarlar Odası var; Adalar'ın Kent Konseyi var (üstelik kuruluşu gereği belediyeyi tam da sizin toplantı amacınızdaki konu ve çalışma şekilleriyle yönlendirmeye çalışan) ve nihayet gazete ve haberleşme grupları var. Bunların hepsinin düzenlediğiniz toplantının konularında çalışmaları, görüşleri ve hepsinden önemlisi yönetimle, yöneticilerle dayanışma ve mücadeleleri var. Bu kişi ve gruplardan toplantınıza kimleri çağırdığınızı belirtmemişsiniz, toplantının Adalı herkese açık olup olmayacağını da, kimlerin davet edildiğini de belirtmemişsiniz. İlan edilmesi gereken bu bilgiler benim de sevinçle karşıladığım ve "ilçemizin yönetimiyle ne kadar çok ilgilenen Adalı varsa o kadar iyidir" şeklinde düşünerek desteklemek istediğim toplantınız ve çalışmalarınız için önemlidir.

Gönderdiğiniz davetin sadece özel şahsımla değil üyesi olduğum dernekle de ilgili olduğunu düşünerek mektubunuzu ve bu yanıtımı derneğin yönetim kurulu üyelerine de gönderiyorum.

Selamlarımla,

Arif Çağlar


From: SEVGİ MUTLU
Subject: Adalar Yönetim Planı için Sivil Girişim Grubu Destek Talebi 
Date: March 1, 2012 11:45:44 AM GMT+02:00
To: ARİF ÇAĞLAR

Sayın Arif Çağlar,
ekte bulunan davet metninde ayrıntılarını bulunan 25 Mart 2012, Pazar günü Heybeliada’daki Halki Palas Otelinde tüm ilgililerle bir araya geleceğimiz “Adalar Yönetim Planı Bilgilendirme ve Çalışma Grupları Oluşturma Toplantısı”nı yapmayı planlıyoruz. Bu toplantı kapsamında sizin de "İmar ve Kıyılar" konusunda hazırlayacağınız bir rapor ve 15 dakikalık sunum özeti ile bize destek olabileceğinizi düşündük. Konu ile ilgili geri dönüşünüzü bekler, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.

“Adalar Yönetim Planı için Sivil Girişim”
Sekretaryası Sevgi Mutlu



Konu: DAVET, Adalar Yönetim Planı Toplantısı​, 25 Mart (Pazar​), Heybeliada

İlgili kişi ve gruplara yaygınlaştırılması ricasıyla,

DAVET 



“Adalar Yönetim Planı Bilgilendirme ve Çalışma Grupları Oluşturma Toplantısı”

Tarih: 25 Mart (Pazar) 2012
Saat: 12:30-19:00
Yer: Halki Palas Oteli, Heybeliada

Çalışmalarını 2012 Ocak ayından bu yana sürdüren Adalar Yönetim Planı için Sivil Girişim Grubu, İstanbul Adalar ilçesinde mevcut sorunların katılımcı yöntemlerle çözümü için yol haritasını da içeren sivil bir yönetim planı oluşturulmasını teşvik edecek bir platformdur.

Grubun ana amacı, Alan Yönetim Planı’nın tüm paydaşların katılımına açık ve şeffaf bir süreçte oluşturulmasını sağlamak; ortak vizyon ve misyon çerçevesinde mevcut sorunların çözümüne yönelik hedeflerin belirlenmesini ve bu doğrultuda somut faaliyetlerin planlanarak hayata geçirilmesini teşvik etmektir.

Grup, şimdiye kadar bu amaç doğrultusunda yapılabilecek çalışmaları belirlemiş, tartışmaları daha geniş bir zemine yaymak için herkesin katılımına açık “sivil-adalar-girisimi” e-mail grubunu oluşturmuş, konuyla ilgili daha önceden hazırlanan rapor ve belgelerle, gerçekleştirilen çalışmaların yer aldığı www.adalaryonetimplani.org web sitesini kullanıma açmıştır.

Bu aşamada, çalışmaları daha ileriye taşıyacak ve Yönetim Planı’ndaki başlıklarla ilgili önerileri derleyecek çalışma gruplarını oluşturmak için, 25 Mart 2012, Pazar günü Heybeliada’daki Halki Palas Otelinde tüm ilgililerin katılımıyla Adalar Yönetim Planı Bilgilendirme ve Çalışma Grupları Oluşturma Toplantısı’nı yapmayı planlıyoruz.

Katılımınızı iletisim@adalaryonetimplani.org adresine iletişim bilgilerinizle birlikte bildirmenizi rica eder, Adalar Yönetim Planı hazırlık sürecinde ortak çalışmalarda bulunmayı dileriz…

Adalar Yönetim Planı için Sivil Girişim 

İletişim Telefonu: 0542 660 08 10 (Emine Tarhan), 0537 568 83 86 (Sevgi Mutlu)


Taslak Program

12:30 Kayıt 

13:00-13:15 Açılış Konuşması

13:15-13:45 Sağlık 
Güliz Ülkü, İlçe İdare Kurulu Sağlık Grup Başkanlığı

13:45-14:15 Ulaşım
Ömer Faruk Berksan, Heybeliada Gönüllüleri Derneği

14:15-14:30 Ara

14:30-15:00 Çevre 
Selma Atabek, Adalar Yönetim Planı için Sivil Girişim

15:00-15:30 İmar ve Kıyılar
Korhan Gümüş, İnsan Yerleşimleri Derneği

15:30-16:00 Eğitim ve İstihdam
Sevim Çavdarlı, Yönetim Danışmanı

16:00-16:30 Sosyal Yaşam
Ari Çokona, Yazar

16:30-16:45 Ara

16:45-17:15 Turizm
Teoman Göral, Adalar Vakfı

17:15-17:45 Kültürel ve Tarihi Miras 
Deniz Koç, Adalar Müzesi

17:45-18:15 Yerel Yönetim
Sumru Süslü, Adalar Belediyesi

18:15-19:00 Çalışma Grupları İlkeleri ve Çalışma Takvimi Önerileri


_______________________________

From: DENİZ TOPRAK 
Subject: PERDENİN ASLINDA NE TARAFINDASINIZ ??? 
Date: March 23, 2012 3:32:52 PM GMT+02:00 

PERDENİN ASLINDA NE TARAFINDASINIZ?

Büyükada Seferoğlu KORUsu, 24.3.2012

ADALAR POSTASI en önde, bayrak elde soruyor günlerdir… 
Nevin Donat, "Ada Sahillerinde 5 Yıldız", Milliyet- Ekonomi (19.2.2012)[...] Adalar Kent Konseyi Hukuk İşleri Başkanlığı Avukatı Kemal Kil, "Bahri Akdağ’ın başında olduğu yatırımı Büyükada halkı, ilk kez bu denli büyük bir yatırım olduğu için sevinçle [!?karşıladı. [...] demişti ya...


 EY ADALILAR,
EY BÜYÜKADA HALKI! 
Seferoğlu Korusu'nu tarumar eden 
imar canavarını 
hakikaten "sevinçle" mi karşıladınız?

Karşılamayanların ciddi bir kısmı, göğsünü gere gere "HAYIR" diye haykırdı.

SEVİNÇLE KARŞILAYAN ise ya hiç yok, ya da nedense sessiz?

Çıkıp göğsünü gere gere "BEN SEVİNÇLE KARŞILADIM" diyemediği bir meselenin nedense gizlice arkasında olanlar var mıdır acaba?

"ADALARI ÇOK SEVİYORUM" nutuklarıyla ortalıkta salınıp, gizli —sandıkları— kirli ilişkileriyle RANT peşinde koşanlar var mıdır acaba?

Göstermelik, sahte, cılız tepkiler vererek —veriyormuş gibi davranarak— perde ardında imar canavarını semirtenler var mıdır acaba?

Herhalde, yani umarım yoktur!…
"HAYIR" diye haykırmamış olmak elbette ki "SEVİNÇLE KARŞILAMAK" anlamına gelmiyor. Ancak bazı hassas noktalara da değinmek gerekiyor… 

Adalar için çalışan, tüzüklerinde, yönetmeliklerinde ve tüm söylemlerinde bunu ısrarla ve öncelikle dile getiren bazı kuruluş, birlik, dernek vb oluşumlar ve bu oluşumları yönetenler, temsil edenler var Adalar’da. 

Birçok meselede olduğu gibi bu meselede de ön ayak olmaları, ön saflarda yer almaları beklenen, tüm Adalılar’ca umut ve takip edilen kişi ve kuruluşlar var.

Kimsenin aklında “acaba neden imzalamadılar ki” sorusu, şüphesi kalmaması adına, belki de gözden kaçırmış olabilecekleri (!!!) bu mevzuyu naçizane tekrar hatırlatıp soralım Ada Sevdalıları'na.

En azından temsil ettikleri kuruluşların misyonu gereği, —belki de lüzumsuz bulsalar dahi bu girişimi— "SEVİNÇLE KARŞILAMADIK" ya da "SEVİNÇLE KARŞILADIK" diye bir imza vereceklerdir, vermelidirler. Eğer sevinçle karşılamıyorlarsa da harekete geçmeli ve beklenen mücadeleyi derhal vermelidirler. Adalar için kurulduğu ve faaliyet gösterdiği belirtilen tüm bu kuruluşlar şimdi harekete geçmeyecekse eğer ne zaman, ne gibi bir mevzuda harekete geçmeyi planlıyorlar sorusuyla muhatap olacaklar ya da “harekete geçmiyoruz çünkü sevindirik olduk,” demek zorunda kalacaklardır. 

Aşağıda ismi geçenlere tek tek soralım; hem temsil ettiği kuruluş hem de kendileri adına SEFEROĞLU’nda PERDENİN ASLINDA NE TARAFINDASINIZ??? 

Mesela, ADALAR VAKFI yönetim kurulu ve üyeleri…
Mesela, İAKTVKD yönetim kurulu ve üyeleri… 
Mesela, ADALER KENT KONSEYİ yönetim kurulu ve üyeleri… 
Bir de son günlerde ADALAR YÖNETİM PLANI İÇİN SİVİL GİRİŞİM GRUBU adıyla oluşturulduğu belirtilen bir girişim var. Acaba Adalılar onlardan da görüş beklemeli mi, yoksa görüşleri zaten belli mi? Mesela Adalar Kent Konseyi Başkanı Ali Fuat TOLGA bu konuyla ilgili görüşlerini ADALAR YÖNETİM PLANI İÇİN SİVİL GİRİŞİM GRUBU için çalışan Ömer Faruk BERKSAN’a açıkça belirtmiş.

Yani biz de bu grubun bu konudaki görüşü için sanırım Ömer Faruk BERKSAN’a sorabiliriz.

Seferoğlu Korusu'nu tarumar eden imar canavarını hakikaten "sevinçle" mi karşıladınız?



ADALAR POSTASI-2682/6 (17.3.2012):


UKOME'nin
at fışkısına radikal çözümüne (!) dair
bir kaç kelam...


11 Haziran 1996 günü HABITAT Konferansı’nda Büyükada sakinlerinden Korhan Berzeg'in (Doç. Dr.),  sunmuş olduğu “Adalar: Motorlu Araçsız Yaşam ve Yapılanmanın Durdurulması” başlıklı bildirisiyle araba sevdasının altında yatan asıl tehlikeye dikkatleri çekmişliği akla geliverdi: “[...] Şurası muhakkak ki, Adalar’ın geri kalan dörtte üçünü yapılanmaya açmanın yarattığı iştah, Adaları motorlu araçlara açma gayretinin altında yatan ana sebeptir. Adaları karşı kıyılardaki taş yığınına çevirecek bu olasılıktır ki herkesi büyük bir azimle —pilli araçlar, dar raylı trenler gibi havayı kirletmeyen araçlar da dahil— tüm çağdaş motorlu taşıtlara karşı koymaya ikna etmelidir. [...]”



"al gözüm seyreyle... 
hep aynı hikâye..." 


nareke zırıltısı... tef velvelesi... 

peş peşe peşi sıra imar ile trafik canavarlarının ittifakı! 
turizm canavarı müridlerinin doğrudan dolaylı çıkarları 
uğruna harcanan adalar'ın kültür ve tabiat varlıkları 
eski perde çoktan eprimişti yeni perdeyi gerelim, senaryo zaten besbelli 
olup bitenden haberdarken bizzatihi birileri alet edilecek bihaber kimileri 
"kültür mantarı" maskeli oyuncular da perde arkasında dönen dolaplar da
 tüm bu oldu-olup bitenlerin aleni alameti! 
)O(




EY ADALILAR, EY BÜYÜKADA HALKI!
Seferoğlu Korusu'nu tarumar eden
imar canavarını 
hakikaten "sevinçle" mi karşıladınız?...
27.4.2005

29.2.2012

İstanbul İli, Adalar İlçesi, Nizam Mahallesi, Nizam Caddesi, 29 pafta, 127 ada, 1 parsel sayılı yerde, 1890 yılında Fotiadis’in tasarlayıp Yorgo Simota’nın inşa ettiği Büyükada’nın en güzel Art Nouveau yapılarından, —1989 yılındaki sahipleri Orhan Pekin tarafından ilgili Kurul’a yapılan başvuruyla 1. derece tarihi eser olarak tescillenip 17.8.1999 depreminde zarar görerek tamir edilmekteyken 25.8.1999'da ön cephesi kemerli ve revaklı kagir zemin katı ve terasının döküm korkulukları haricinde tamamıyla yanan ahşap 3 katlı— Azaryan (Zeki Paşa, Seferoğlu) Köşkü'nün vaktiyle yer aldığı Seferoğlu Korusu'nda; sözkonusu köşkle bütünlüklü korunması lüzum eden hemzamanlı kaskat ve havuzlar yanı sıra bahçe set ve kavisli yürüyüş yolları ve dahi envai çeşit 401/2 adet tescilli anıtsal ağaçtan oluşan korusunun ve Doğal SİT kapsamında bulunan sahillerinin topografyasının dahi tahriple tarumar edilmesini Büyükada halkı, hiç şüphesiz ki "sevinç"le değil "üzüntü"yle karşılayıp "kaygı"yla karşı çıkarken; bu tahribata seyirci kalan seçilmiş ve atanmış sorumsuz sorumluların cümlesini de ivedilikle gereğini gereği gibi yapmaya davet etmektedir.
)O(

1. Emine Çiğdem Tugay'ın 23.1.2009 tarihli "SEFEROĞLU KORUSU seferi midir?" başlıklı arzuhaliyle TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, TC KTVK Genel Müdürlüğü Kurullar Dairesi Başkanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksel Kurulu'na, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne, İstanbul Valiliği'ne, Adalar Kaymakamlığı'na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na, Adalar Belediye Başkanlığı'na, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu'na, TMMOB Mimarlar Odası Kadıköy Şubesi Yönetim Kurulu'na ve akabinde Adalar Orman İşletme Şefliği'ne başvuruları: ADALAR POSTASI-2228/1(24.1.2009). [Müteakiben Adalar Cumhuriyet Savcılığı'nın başlatmış olduğu soruşturma kapsamında ifade de vermiştir.]

2. İ.Ü Orman Fakültesi'ne 25.12. 2008 tarihinde yapılan başvuruyu değerlendiren İ.Ü. Orman Fakültesi Dekanlığı tarafından görevlendirilen iki öğretim üyesi Doçent tarafından hazırlanan mevcut ağaçlara ait x,y,z koordinatlı, onaylı ve tescilli röleve planı ve raporunda geçen ağaç no'su, türü, gövde çapı, boy, tahmini yaş, taç genişliği ve diğer açıklamaların; Adalar Orman İşletme Şefliği'nce arazide de incelenip karşılaştırılarak tespitiyle röleve listesindeki ağaçların, koordinatları belirtilen yerlerde tamamı metal plakalarla numaralandırılmış olarak mevcut olduklarının tespit raporuyla birlikte ilgili ağaçların fotoğrafları: ADALAR POSTASI-2235/2 (25.2.2009).

4. Emine Çiğdem Tugay'ın 21.3.2011 tarihli "Tescil ve envanteri mevcut bulunan 401/2 adet ağaç yerli yerinde mi?" sorgusuyla Adalar Orman İşletme Şefliği'ne yapmış olduğu cevapsız bırakılan  başvurusuADALAR POSTASI-2561/11(22.3.2011).

5Emine Çiğdem Tugay'ın 2.4.2011 tarihli "SEFEROĞLU KORUSU seferi midir?" başlıklı arzuhaliyle TC Cumhurbaşkanlığı’na, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, TC KTVK Genel Müdürlüğü Kurullar Dairesi Başkanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'na, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne, İstanbul Valiliği'ne, Adalar Kaymakamlığı'na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na, Adalar Belediye Başkanlığı'na, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu'na, TMMOB Mimarlar Odası Kadıköy Şubesi Yönetim Kurulu'na, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Adalar Orman İşletme Şefliği'ne başvuruları.

6. İAKTVD'nin; 4.5.2011 tarihli 93 sayılı "Seferoğlu derin hafriyatı" konulu İstanbul V. No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne; 1.11.2011 tarihli 101 sayılı "Seferoğlu derin hafriyatı" konulu Adalar Belediye Başkanlığı'na; 1.11.2011 tarihli 102 sayılı "Denetim" konulu Adalar Belediye Başkanlığı'na; 1.11.2011 tarihli 103 sayılı "Kaçak Yapılaşma" konulu İstanbul V. No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne;  4.3.2012 tarihli 117 sayılı “Seferoğlu mevkii topografisinde ağır fiziki tahribat, denizin doldurması ve kaçak iskele” konulu Adalar Kaymakamlığı'na başvuruları: ADALAR POSTASI-2616/1(7.11.2011)ADALAR POSTASI-2641/2(20.1.2012)ADALAR POSTASI-2681/6(14.3.2012).

Seferoğlu'nun eski hali... 

Seferoğlu'nun yeni hali... 


Nevin Donat, "Ada Sahillerinde 5 Yıldız", Milliyet- Ekonomi (19.2.2012)[...] Adalar Kent Konseyi Hukuk İşleri Başkanlığı Avukatı Kemal Kil, "Bahri Akdağ’ın başında olduğu yatırımı Büyükada halkı, ilk kez bu denli büyük bir yatırım olduğu için sevinçle [!?karşıladı. [...] demişti ya...


 EY ADALILAR,
EY BÜYÜKADA HALKI! 
Seferoğlu Korusu'nu tarumar eden 
imar canavarını 
hakikaten "sevinçle" mi karşıladınız?

 HİÇ ŞÜPHESİZ Kİ HAYIR!

O halde haydi adınızı-soyadınızı yazın da yollayın 
ADALAR POSTASI'na adalar.postasi@gmail.com


Emine Çiğdem Tugay, Handan Altıneller, Arif Çağlar (Dr.), Nezih Bayraktar, Gürsan Ergil, Hayati Önel, Semiha Baltacı, Baki Nedim Baltacı, Hülya İşbilir Behramoğlu, Uğraş Salman, Mehmet Selim Tugay, Mürsel Polat, Mehmet Tevfik Özkartal, Zafer Ataylan, Cengiz Karataş, Rabia Irmak Tanış, Aki Alfons Gizelo, Ender Eren, Sevil Selin Sezer Aygün, Atilla Özgener (Prof. Dr.), Mahire Tanış, Melek Kızıldağ, Keklik Kızıldağ, Aziz Kızıldağ, Arif Kızıldağ, Deniz Kızıldağ, Abdullah Onay, Semih Aygün, Banu Akçaoğlu, Avni Kurtuldu, Birsen Kurtuldu, Funda Lena, Erendiz Özbayoğlu (Prof. Dr.), Baki Çokneşeli (Dr.), Mehmet Selahattin İnal, Nalan Altınışık, Nesrin Çokneşeli, Ferhan Özenen Salman, Deniz Toprak, Taylan Karaduman, Zeynep Alpar, Bülent Mısırlıoğlu, Meral Çelik, Serap Uzunlar, İlkay Kurdak, Selah Özakın, Ayşe Pakkan, Nazlı Pakkan, Kebir Ünal, Nesibe Günalp Kal, Nükhet İpek Deriş, Yalçın Saner, Nesrin Yazıcı, Mükerrem Atıcı, M. Burak Çetintaş, Irmak Erdem, Nazife Akgün, Nermin Çeliktemel, Dinçer Kaya, Ayşegül Bayraktar, Dikran Dülgeryan, Tunç Üner, Alp Aker (Dr.), Murat Kerimi, Ali Lütfü Yüğnük, Şükrü Abanoz, Süheyl Açıkel, İpek Bozkurt, Osman Bozkurt, Fatma Bozkurt, Cem Dilan, Emre Yalçın, Meltem Toksöz, Orhan Bursalı, Meryem Koray (Prof. Dr.), Altan Kılınç, Sedat Turkan (Prof. Dr.), Güneş Turkan, Esen Çamurdan, Çeli Levent, Nur Çakmak, Neşe Kıldacı, Mehmet Avni Arıduru, Baki Akpolat, Gülten Türkoğlu Akpolat, İlkay Şenoldu, Ahmet E. Şenoldu, Emine Şenoldu, Hatice Karakaş, Şükran Gürpınar, Buket Uzuner, Ayşe Çağlar (Prof. Dr.), Yalım Eralp, Habib Kent, Engin Damcı, Metin Karadağ, Bahar Nergiz, Abdurrahman Küçüksarı, Ugo Antonio Corintio, Ulaş Gürpınar, Pınar Gürpınar, Bilge Özgener (Prof. Dr.), Tarık Konal, Emel Budak, Emir Berker, Davut Berker, Betül Karaca, Nuran Ataylan, İlhan Eksen, Ali Şenalp, İsmail Serdar Demir, C. Sami Yılmaztürk (TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şb. Yön. Kur. Sekr. üyesi),  Ali Fuat Tolga, Hilmi Tanık, Halil Çolak, Eser Atalay Ertuğrul, Selen Koca, Zeynel Karataş, Cüneyt Kurtuldu, Nilgün Kurtuldu, Hikmet Eliz, Hamit Serdar Okyay, Gülce Güleycan Okyay, Olcay Başeğmez, Güzin Yılmaz, Yasemin Kökten, Gonca Baviker, Momo Kohoner, Mehmet Fuat Tönük, Erol Özdoğan (y. mimar), Hera Kızılyan, Alev Tersakyan, Selma Bora, Erol Bora, Nusret Elgin, Seda Zobaroğlu, Mustafa Altıneller, Emir Behice Kocadereli, Hikmet Yasemin Sönmez, Hakan Satıoğlu, Pınar Satıoğlu, Gülşen Çayır, Begüm Yavuz, Yaşar Özürküt, Talin Etyemez, Murat Seçkin (Doç. Dr.), Ester Patramilo, Cevahir Karabulut, Nurhan Tersakyan, ...

Seferoğlu Korusu tahribatından 
ola ki "sevindirik" olan Büyükadalılar 
da varsa çıksın ortaya!...
Zati bu meyanda o "sevindirikler" de çıkıyor ortaya!
)O(



_______________________________

From: SERAP UZUNLAR 
Subject: Ya da inan… 
Date: March 22, 2012 4:19:15 PM GMT+02:00 


Ya da inan…


Duy da inanma…. 
Ya da inan… 
Biri doğru biri yalan… 
Hayatımız oldu dolan… 
Daha fazla saklayamam 
Kimileri der buna maval 

***

Derler ki; ağaç olan yerde mutlak biz varız; 
Ağaçların mülkiyetleriyle ilgili orman kanunu uygularız 
Başvurun bize, kontrol eder, sarar, saklarız 
Mesela Seferoğlu’nda da yine biz varız… 


_______________________________

From: DENİZ TOPRAK
Subject: TC Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı - Soruşturma No: 2012 /11570 gereği yayımdan kaldırılmıştır!
Date: March 22, 2012 4:15:10 PM GMT+02:00

Demek ki neymiş?... 


From: ÖMER FARUK BERKSAN
Subject: FW: Sevgili Adalılar Oyuna Gelmeyin
Date: March 16, 2012 2:05:05 PM GMT+02:00


TC Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı - Soruşturma No: 2012 /11570 gereği yayımdan kaldırılmıştır! 



Toplumda en büyük güveni, her şeyin sonunda adil bir mahkemenin bulunabileceği inancı sağlar. (Anonim)


_______________________________

From: BEGÜM YAVUZ
Subject: bir kayıp...
Date: March 22, 2012 4:58:21 PM GMT+02:00

Büyük bir üzüntüyle bildiriyorum... 


Birkaç yıldır kışı ATİNA'da geçirip yazları koşa koşa Büyükada'ya gelen canımız MARO TEKVORYAN teyzemizi kaybettik, canım kızkardeşim kızı ANNA ve eşi VAHRAM amcamıza sabırlar diliyorum, bir yıldız kaydı ve yeri asla doldurulamayacak. Yattığı yeri ışıklandıracaktır. Dayanışma dileklerimle, 

Begum Yavuz

* * *

Büyükada sakinlerinden MARO TEKVORYAN 
Ailesi ve yakınlarına sabırlar dileriz.
ADALAR POSTASI
)O(


_______________________________

Adalar Belediyesi, 21.3.2012

http://www.adalar.bel.tr/haberler/hbr237.asp 

ADALAR'I NEVROZ ATEŞİ SARDI 


Yeni yılın ilk günü ve baharın başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart Nevroz Bayramı Burgazadası ve Büyükada'da türküler ve halaylarla kutlandı. 


Adalar Belediyesi'nin gerçekleştirdiği etkinliklerde Nevroz ateşi ilk olarak Burgazadası'nda Deniz Otobüsü İskelesi karşısında yakıldı. Yakılan ateş etrafında Adalılar'ın halay çekerek türküler söylediği kutlamalarda; Ali Kemal Özdemir, Burak Çiçek ve Mehmet Ali Gülal'dan oluşan grup müzikleriyle bayrama renk kattı. Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, Meclis Üyesi ve Başkan Vekili Hıdır Uvaçin'in de katıldığı kutlamalarda, Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu baharın müjdeleyicisi anlamına gelen 21 Mart Nevroz Bayramı'nın ülkemize ve insanlığa sevgi, barış ve hoşgörü getirmesini dileyerek Nevroz Bayramı'nı kutladı. 


Burgazadası'ndaki kutlamaların ardından, Nevroz ateşi bu defa Büyükada'da Atatürk Meydanı'nda yakıldı. Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Ali Tokdemir, CHP İlçe Başkanı Dündar Tıraş'ın da katıldığı kutlamaları, Büyükada'ya gelen turistler de ilgiyle izledi. Kutlamalar, yakılan ateş üzerinden atlanması ve halay çekilmesiyle son buldu.

_______________________________


Adalar Belediyesi, 22.3.2012

http://www.adalar.bel.tr/haberler/hbr238.asp

PATRİK BARTHOLOMEOS VE ATİNA BAŞPİSKOPOSU İERONİMOS BÜYÜKADA'YI ZİYARET ETTİ 



Atina Başpiskoposu İeronimos, Ortodoks Cemaatinin Ruhani Önderi olan Patrik Bartholomeos'un daveti üzerine İstanbul'a gelmişti. 21 Mart 2012 günü Patrikhane'yi ziyaret eden İeronimos, 22.03.2012 Perşembe günü Büyükada'ya geldi. 

Adalar Metropoliti İakovos'un davetiyle gelen Başpiskopos İeronimos'a Patrik Bartholomeos ve Fener Rum Patrikhanesi yetkilileri de eşlik etti. Patrik Bartholomeos ve Atina Başpiskoposu İeronimos; Adalar Rum Ortodoks Cemaati ileri gelenleri ile Adalar Belediye Başkan Yardımcıları Ali Tokdemir ve Mürsel Ayrancı tarafından Belediye iskelesinde karşılandı. 


İlk olarak Aya Dimitri Kilisesi'ni ziyaret eden konuklar, daha sonra Aya Yorgi ve Aya Nikola Manastırlarını ve Adalar Kent Müzesi'ni ziyaret ettiler. Adalar Kent Müzesi'nde, Belediye Başkan Yardımcısı Mürsel Ayrancı, Adalar Vakfı YK Başkanı Halim Bulutoğlu ve Adalar Kent Müzesi Müdürü Hülya Kurt tarafından karşılanan konuklar, müzeyi ilgiyle gezdiler. Patrik Bartholomeos müzeden çok etkilendiğini belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Patrik Bartholomeos, Başpiskopos İeronimos ve beraberindekiler Panaiya Kilisesi'ne geçerek burada Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu ile sohbet ettiler. Adalar Metropoliti İokovos tarafından Panaiya Kilisesi salonunda onurlarına verilen öğle yemeğine katılan heyete, Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu ve eşi Hatice Farsakoğlu da eşlik ettiler. Samimi bir ortamda geçen keyifli sohbetin ardından konuklar Belediye iskelesinden uğurlandılar.


______________________________

 From: TEVRAT BAŞ 
Subject:
Date: June 22, 2012 10:32:13 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com

Böyle oldu!...




______________________________


Kuşlar Âlemi'nden... 


Yapım aşamasında! 

ADALAR POSTASI'nın bu sayısında seyreden pek mühim mektup ve haberleri daha da geçe bırakmamak düşüncesiyle hayli zaman ve el alan "Kuşlar Âlemi'nden" ve "Yüzler Defteri'nden" bölümlerinin hazırlığı devam edecek... Demektir ki ve lütfen ADALAR POSTASI sefere çıktıktan sonraki zamanlarda da bu bölümde yayımlanacak mesajları seyreyleyiniz!
)O( 

Elif Sezgin ‏ 
@ecif 

Dino, türünün son örneği. 
#mutantpower #handmadebyecif 

[Heybeliada sakini Dinolarımız da, Adalar'a türlü kisveler altında saldırıya geçen 3 canavarlara —trafik, imar, turizm— karşı direnişte Aya Yorgi Hazretleri komutasındaki Adalar Muhafız Birliği'ne katılmak üzere... Yaşasın!... Yaşayın!... )O(]




______________________________


Yüzler Defteri'nden...