29 Mart 2009 Pazar

ADALAR POSTASI-2254: lüzumsuz ise söndür!

ADALAR POSTASI
29 Mart 2009



http://urun.gittigidiyor.com/1950-BURGAZADA-KONULU-11-ADET-FOTOGRAF_W0QQidZZ14909587


* * *
ADALAR'da TARIHTE O GUN:

14 Ocak 1893 Cumartesi gunlu Heybeliada'dan Burgazadasi'na giden Andon, Andriko ve Balikci Kocu'nun bindigi sandala saldirarak esyalarini gasbeden Mufettis Hayri efendi ve beraberindeki reji kolcularinin yakalanarak gerekli tekikatin yapilmasi hakkinda...


* * *
ADALAR'da BU GUN:


"adalar`i turizme hazirlama noktasinda
yollarimizi yeniliyorlar"mis! HAv HAv HAv!
Buyukada, 17/03/2009 02:19

* * *
http://dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca
29 Mart 2009 Pazar gunu Buyukada'da HAVA DURUMU:
parcali bulutlu
-1/16ºC
% 42-86 nem
K 15km/sa

* * *

Cicely Mary Barker, The Stork's Bill Fairy.

* * *
1- Ozlem Yuzak: "Secilen bir belediye baskanindan beklenen nedir?"

2- 2009 Yerel Secimler Hatirasi...

3- Adalar 'ESKI' Belediye Baskani Coskun Ozden: "Baskanlik makami emrinde gorev yapan34 ZV 5377 plakali hizmet araci, [...] yolcu tasima araci olarak kullanilmamaktadir..." YALANI!

4- "Lunapark'tan Aya Yorgi'ye teleferik kurulmasi" zirvasi gercek oldugu takdirde Adalar Belediye Baskanligi'nin 34 ZV 5377 plakali pikabi hangi hatta ucreti mukabilinde "hayde... bir... iki..." dolmus seferleri yapacak?

5- Dunya Barisi Gulsun Erbil Resim Sergisi...

6- Nizamli Asik Hamdi Cakir: "Ne oldu Marmara'ya..."

7- Nizamli Asik Hamdi Cakir: "Bir cift at lan ata bagli kayislar..."

8- Engin Damci: "Gunun mana ve ehemmiyetine binaen vesselam..."


ADALAR POSTASI'nin 2254. sayisinda...

)O(


..........................................................1
From: Arif Caglar
Subject: ozlem yuzak adalarda secim 2009
Date: March 28, 2009 12:51:27 PM EET
To: adalar.postasi@gmail.com

Ozlem Yuzak'in 3 gun once Cumhuriyet'te cikan yazisini ekte gonderiyorum.
Arif Caglar

* * *

Cumhuriyet 25.03.2009
Ozlem Yuzak

Adalar'da Secim: Secmenler ve Adaylar...

Secilen bir belediye baskanindan beklenen nedir? Gelin kabaca siralayalim: Daha iyi hizmet, seffaf ve durust yonetim, hesap verilebilirlik, istihdam ve ekonomik buyume getirecek projeler uretmek, daha iyi tanitim, cevreye zarar vermemek ve verdirtmemek, belediye sinirlari icindeki tarihi ve kulturel mirasa sahip cikip onu korumak...

Gelismis ve demokratik toplumlarda, secmen bu kriterler dogrultusunda oylarinin sahibini belirler, secilen ise bu kriterlere uymadigi takdirde bir sonraki secimi kazanma sansinin olmadigini, hatta siyasi kariyerinin bile sona erecegini iyi bilir...

Secimlere 5 gun kala, 2009 Turkiye'sini 2013 yilina tasiyacak yerel yoneticileri belirlerken bu kriterlerin ne secmen ne de adaylar acisindan belirgin agirliginin olmadigi ve olmayacagi ise malum...

Bu giristen sonra, gelin beraber, buyuk Turkiye resminin kucuk cok kucucuk bir parcasina goz atalim: Marmara'nin ortasinda inci gibi dizili 5 adaya... Buyukada, Heybeli, Burgazada, Kinaliada ve Sedef Adasi'nin 8 yil boyunca nasil yonetildigini izleyelim.

Geleneksel mimarisi, cam ormanlari, kulturel birikimi ile megakent Istanbul'un yani basindaki bu essiz degerin onemli bir ozelligi de tarihi boyunca motorlu tasitlara yasak olmasi ve ulasim araci olarak yalnizca fayton ve bisikletin kullanilmasi idi.

Adalar iki donemden beri (8 yil) Coskun Ozden ve ekibi tarafindan yonetiliyor. Ozden baskanliga ANAP ile basladi. Ilk donemi tamamladiginda ve secim zamani geldiginde secmen bir ikilemle karsi karsiya kaldi. Ozden'in icraatlarindan memnun degillerdi ancak AKP Adalar'da son derece guclenmeye baslamisti ve ada halki belediyeyi AKP iktidarina teslim etmek istemiyordu. Sessiz bir anlasma ile AKP'nin karsisindaki en guclu adayin desteklenmesi kararlastirildi. Bu aday ise Coskun Ozden'di. Boylece ANAP'li Ozden 2. kez secildi.

Ancak aradan birkac ay bile gecmeden Adalilar Ozden'in AKP'ye katildigi bilgisiyle soke oldular. Bu hayal kirikligini ise daha sonra digerleri izledi: Cirkin yapilasma hizla artti, belediye emrindeki motorlu tasitlar ada sokaklarinda fink atip, kendi tanidiklarini oraya buraya tasimaya basladilar. Belediyenin araclarina mal tasiyan diger kamyonlar da eklendi. Birileri kaldirimlar yapti, sonra birileri var olan kaldirimlarin uzerine yeni kaldirimlar kondurdu. Paralarin nerelere ve nasil harcandigina iliskin sorular hep yanitsiz kaldi. Guzelim ahsap konaklar bakimsizliktan curudu ve belediye seyretti, kimilerini Anadolu'nun cesitli yerlerinden gelenler isgal etti. Ona da sessiz kalindi. Ozellikle yaz aylarinda copler doldu tasti, faytonlara belli bir duzen getirilemedi, sahil isgalleri aldi yurudu, ada halkinin saglik hizmeti konusundaki acmazi cozulmedi.

5 gun sonra Adalilar yeniden secim sandigina gidecek. AKP'li Ozden'in karsisindaki en guclu aday ise Adalar'da 1996-2001 yillari arasinda kaymakamlik yapmis olan CHP adayi Dr. Mustafa Farsakoglu. Siyasetci gecmisi yok ama Adalar'in sorunlarini iyi biliyor.

2006 yilinda devletten emekliye ayrilmis. Yeditepe Universitesi'nde ogretim gorevlisi. Kamu yonetimi, yerel yonetimler, kriz ve afet yonetimi konularinda ders veriyor. Gerek karsilikli yaptigimiz sohbette gerekse inceledigim secim programinda, eski eserlerden ulasima, sanattan kulture, sagliktan turizm cevre konularina ayrintisiyla yer verdigini ogreniyorum. Farsakoglu,"Adalar'da tescilli 900 eski eser var. Daha genis bir envanter cikarip, restorasyonlari icin ise girisecegiz. Hazine'ye ait bazi ahsap konaklarin [?kosk] belediyeye devrini isteyecegiz. Butun adalarin 24 saat kesintisiz saglik hizmeti almasini saglayacagiz, copleri ayristirarak toplayacagiz" diyor. Farsakoglu, internette kendi mal varligini, aldigi kredi borclarina kadar da acik yureklilikle beyan ediyor. Bence onemli bir eksikligi gerek il genel meclisi gerekse belediye meclis adaylari arasinda kadinlari secilebilecek yerlere koymamis olmasi. Bunu kendisine ilettigimde uzgun oldugunu ve bu durumun biraz da siyasi tecrubesizliginden kaynaklandigini soyluyor.

Yazinin basinda belirttigim gibi secimlerde, "belirlenen kriterler dogrultusunda" oy kullanmak ve sonra da yonetim suresince kriterlerin nasil uygulandigini gozlemek onumuzdeki 4 yillik donem icin farkli bir donemin baslangici da olabilir Turkiye icin. Uygulamalarin kamuoyuna dogru aktarilabilmesi, seffaflik ve hesap sorulabilirlik icinse guclu bir sivil toplum yapisinin ve bagimsiz bir medyanin onemini ise asla yadsimiyorum.

Sadece "Neden Adalar'da bu yapiyi birlikte denemeyelim ki?" diye soruyorum.

Farsakoglu'na sans verip, gelismeleri "katilimci" olarak izlemek ise benim sahsi tercihim...



..........................................................2
2009 yerel secimleri hatirasi...







..........................................................3
Adalar 'ESKI' Belediye Baskani Coskun Ozden: "Baskanlik makami emrinde gorev yapan34 ZV 5377 plakali hizmet araci, [...] yolcu tasima araci olarak kullanilmamaktadir..." YALANI!



..........................................................4
http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=1074746&b=Adalarda%20CHP-AKP%20yarisi

Milliyet, 24.3.2009
Onay Yilmaz

Adalar'da CHP–AKP yarisi

Saglik projelerini on plana cikaran adaylar arasindaki yarista favori isimler, CHP adayi eski Adalar Kaymakami Dr. Mustafa Farsakoglu ile ANAP'tan AKP'ye gecen mevcut Belediye Baskani Coskun Ozden


Istanbul'un onemli turistik ilcesi Adalar'da yarisan belediye baskani adaylarinin secmenlere sunduklari projelerde ilk sirayi, saglik aliyor. Saglik sorunlarinin cozumu, Adalilar icin hayati derecede onemli. Bu sorunun yillardir istenilen duzeyde cozume kavusamamasi, Adalar'da kaliteli bir yasam surdurmek isteyenleri buyuk olcude etkiliyor.

Adaylarin saglik, egitim, ulasim, turizm gibi projelerle secmenin onune ciktiklari Adalar'da secim yarisinin en buyuk iki favorisi, CHP'den eski Adalar Kaymakami Dr. Mustafa Farsakoglu ile ANAP'tan AKP'ye gecen 10 yillik deneyimli belediyeci Coskun Ozden.

Kaliteli yasam vaadi

2007'deki son genel secimlerde CHP, en yakin rakibi AKP'ye neredeyse iki misli fark atmisti. CHP bu secimlerde, aldigi bu oy oraninin yani sira, Adalar'da 1996-2001 yillari arasinda kaymakamlik yapmis olan ada sevdalisi adayi Dr. Mustafa Farsakoglu'na guveniyor. AKP'nin en buyuk kozu ise, 2004'te yapilan yerel secimlerde ANAP'tan katilarak aldigi yuzde 54.54 oy oraniyla rakiplerine ezici bir fark atan ve halen belediye baskani olan Coskun Ozden.

Adalar'da 10 yildir belediye baskani olan Ozden'in parti degistirmesi, iktidar partisini tercih etmesi bazi Adalilari biraz uzmus ve kizdirmis. Ama Ozden'e gore, Adalilara hizmet ugruna parti degistirmekte bir sakinca yok. Ozden, Adalilarin bir mozaik oldugunu, bu mozaigi korumanin kendisinin birinci gorevi oldugunu anlatiyor. Ozden, Adalar'da alt yapinin yuzde 80 oraninda tamamlandigini, simdi artik kaliteli yasama gececeklerini, spor, kultur, saglik konularinda calismalara hiz vereceklerini vurguluyor. Deniz taksi seferleri, 250-300 teknelik marina, Heybeliada Halk Kutuphanesi, Lunapark'tan Aya Yorgi'ye teleferik kurulmasi Ozden'in onumuzdeki donemde gerceklestirmeyi dusundugu carpici projeler arasinda yer aliyor.

Saglik ve ulasim projeleri

Yeditepe Universites'nde liderlik ve kamu yonetimi konusunda dersler veren CHP'nin adayi Farsakoglu'na gore, Adalar iyi yonetilemiyor. Farsakoglu, Isbasina gelirse oncelikli olarak yonetim sorununu ele alacagini ve katilimci bir yonetim sistemi olusturacagini vurgulayor.

24 saat hizmet veren bir saglik sisteminin olusturulamamasinin Adalar'in en buyuk sorunlarindan biri oldugu uzerinde duran Farsakoglu'nun gerceklestirmeyi dusundugu projeler arasinda, Adalar'da egitim olanaklarini artirmak, 24 saate cikarilacak deniz ulasimi, adalar arasi ucretsiz vapur seferleri, issizlige cozum bulunmasi, kulturel ve sosyal etkinlikler, marina ve atli zabita birimi kurulmasi yer aliyor. Adalar'da 900 civarinda tescilli eser oldugunu ancak bu eserleri tanitici turistik bir brosur bile olmadigini belirten Farsakoglu, "Turizme yapacagimiz yatirimla, issizlik de bir olcude giderilecek," diye de ekliyor.

DSP adayi Dr. Karabet Yayla da iddiali adaylardan. En ilginc vaatlerinden biri de, Adalar'da ikamet edenlere Adakart uygulamasiyla indirimli ulasim hizmet olanagi saglamak. Saglik, egitim, cevre, ulasim konularina onem veren Yayla'nin, DSP'yi Adalar'da belki de ilk kez ust siralara tasima sansi oldugu belirtiliyor.

MHP, edebiyatci bir aday olan Hasan Murat Basbay'la; bir zamanlarin Adalar'da birinci partisi ANAP, Gokhan Sen'le secim yarisina katiliyor.


..........................................................5
ISTANBUL MISIR KULTUR MERKEZI SANAT ETKINLIGI

DUNYA BARISI
GULSUN ERBIL
RESIM SERGISI

5 NISAN – 25 NISAN 2009
Acilis kokteyli : 5 Nisan Saat 18:00 – 21:00

Adres : Sumbul Caddesi Bambu Sok No: 4 3. Levent Istanbul
Tel : 0212 269 11 28
Faks : 0212 269 19 65
Email : egyptianculturalcenter@gmail.com


..........................................................6
From: Hamdi Cakir
Subject: MAVİ
Date: March 28, 2009 10:35:11 PM EET
To: adalar.postasi@gmail.com


MAVI


Marmara masmaviymis,
Babam soylerdi bize
Ne oldu marmaraya
Sanirim geldi goze

Birgun sordum babama
Hani mavilik nerde
Sandimki genc yasimda
Gozume indi perde

Seviyorum adayi
Tabi adalari
Cunku tarihte olmus
Asiklarin diyari

Buyukada Heybeli
Kinalisi Burgazi
Sevmeli adalari
Birakmali kornazi

NIZAMLI
H.CAKIR


..........................................................7
From: Hamdi Cakir
Subject: FAYTON
Date: March 28, 2009 10:43:05 PM EET
To: adalar.postasi@gmail.com


FAYTON


Bir cift at lan ata bagli kayislar
Baharda basliyor bencil yarislar
Dort teker ustunde makas ve yaylar
Ne guzeldir Adalarda faytonlar
Insani gorunce cekilir yana
Cok yakindir cunku atlar insana
Faytoncudur size calan kanpana
Adalara gelipte, binmeyen var mi faytona

NIZAMLI
H.CAKIR


..........................................................8
From: Engin Damci
Subject: İlt: Fare Öyküsü
Date: March 28, 2009 9:44:08 PM EET
To: adalar.postasi@gmail.com

Gunun mana ve ehemmiyetine binaen vesselam.

* * *
Kimden: AYDINER CANDAN
Konu: Fare Öyküsü
Kime: "0 0 0"
Tarihi: 28 Mart 2009 Cumartesi, 15:52

Fare Oykusu

Evin minik faresi, duvardaki catlaktan bakarken ciftci ve
esinin mutfakta bir paketi actiklarini gordu. Kendi kendine:

– "Icinde hangi yiyecek var acaba?" diye dusundu.

Bir sure sonra gordugu paketin bir fare kapani oldugunu
anladiginda yikilmisti.

– "Evde bir fare kapani var!, evde bir fare kapani var!" diye
bagirarak telasla bahceye firladi.



Minik fareyi telas icinde goren tavuk, umursamaz ve bilgic
bir tavirla basini kaldirdi ve gidakladi:

– "Zavalli farecik...Bu senin sorunun benim degil. Bana bir
zarari olamaz kucucuk kapanin" dedi.

Tavuktan destek bulamayan farecik bu sefer telasla
domuzun yanina kostu ve,
- "Evde bir fare kapani var!, evde bir fare kapani var!" diye
adeta cirpindi. Domuz anlayisla karsiladi ama,

- "Cok uzgunum fare kardes ama dua etmekten baska
yapacagim bir sey yok. Dualarimda olacagindan emin ol"
dedi.



Minik fare caresizlik icinde inege dondu ve ,

– "Evde bir fare kapani var, evde bir fare kapani var!" dedi.

Inek ;

– "Bak fare kardes, senin icin uzgunum ama beni
ilgilendirmiyor." dedi.

Sonunda farecik, basi onde umutsuz sekilde eve dondu.
Ciftcinin fare tuzagi ile bir gun tek basina karsilasmak
zorunda oldugunu anladi....



O gece evin icinde sanki olum sessizligi vardi. Minik
farecik ac ve susuzdu. Tam yorgunluktan gozleri kapanacakti
ki birden bir ses duyuldu.
Gecenin sessizligini bolen gurultu, fare kapanindan geliyordu.

Ciftcinin karisi, ne yakalandigini gormek icin yatagindan
firladi ve mutfaga kostu.

Karanlikta kapana, zehirli bir yilanin kuyrugunun kisildigini
fark edememisti.

Kuyrugu kapana kisilan yilanin cani yaniyordu ve aniden
ciftcinin karisini isirdi.



Ciftci, karisini apar topar doktora goturdu. Doktor,
zehiri temizledi sardi. Ciftci karisini eve getirdi, yatirdi.
Karisinin atesi yukseldi ve bir turlu dusmuyordu. Kadincagiz
ates ve ter icinde kivranip duruyordu.

Boyle durumlarda taze tavuk suyunun gerekli oldugunu
herkes bilir, ciftci de bicagini alip bahceye kostu.

Karisi taze tavuk suyu corbasini icti, biraz kendine geldi.


Karisinin hastaligini duyan komsular ziyarete geldiler.

Onlara ikram etmek icin ciftci domuzunu kesti......





Ciftcinin karisi gittikce kotuye gidiyordu. Yilan, belli ki
cok zehirliydi. Birkac gun sonra ciftcinin karisi iyilesemedi
ve oldu.

Cenazesine cok sayida kisi gelince hepsine yeterli et
saglamak icin ciftci inegi mezbahaya yolladi.....


Fare tum bu olanlari buyuk uzuntu ile duvardaki deliginden
izledi.

Birisi, sizi ilgilendirmedigini dusundugunuz bir tehlike ile
karsi karsiya ise hepimizin ayni tehlikede olabilecegini
hatirlayalim.

Hepimiz yasam denilen bu yolculukta yer aliyoruz.
Digerimiz icin bir gozumuzu acik tutmali ve digerlerini
cesaretlendirmek icin caba harcamaliyiz....

* * *



''Asil onemli olan ve memleketi temelinden yikan, halkini
esir eden, icerideki cephenin suskunlugudur".

Mustafa Kemal Ataturk